У столиці українського гончарства — селищі Опішня на Полтавщині — вирує «Здвиг-2015».


Ідеться про традиційне тритижневе(!) дійство, що збирає шанувальників гончарства та «суміжних» ремесел, у тому числі найсучасніших. Як і раніше, наймасштабніший у нашій державі захід керамістів почався з Е-літньої академії гончарства «для харизматиків, романтиків, диваків і діячів». Ними стали дев’ятеро дівчат і жінок, які вирішили «зануритися» у нове для них захоплення. Знайомство з унікальними колекціями опішнянських скарбниць, майстер-класи корифеїв і, звісно, перші виготовлені власноруч вироби з глини запам’ятаються «неофітам» на все життя.


Водночас на базі місцевого колегіуму мистецтв десять днів тривав дев’ятий міжнародний молодіжний гончарський фестиваль. У ньому взяли участь представники дев’яти областей та гості з Молдови, Туркменістану і навіть далекої африканської Гани. Свою майстерність показували юні таланти двох вікових груп. Цього року, на відміну від попереднього, авторитетне журі найбільше вразив доробок старших учасників. Їхні роботи фахівці називали цілком «дорослими» і за технікою виконання, і за глибиною та оригінальністю мистецького осмислення буття.


Гран-прі молодіжного фесту здобула полтавка Катерина Власова. До речі, для наймолодших поціновувачів древнього ремесла на території музею-заповідника українського гончарства облаштували навіть «Дитячий керамленд».


У п’ятницю, 26 червня, тут відкриються міжнародний мистецький ярмарок та всеукраїнський ковальський фестиваль «Вакула-фест». Наступного дня «Здвиг-2015» сягне свого апогею у вигляді традиційного Національного фестивалю гончарства. Однак його, як то кажуть, краще один раз побачити...


Василь НЕЇЖМАК.


Полтавська область.

 

На знімку: опішнянська глина підкоряється навіть дитячим рукам.


Фото з архіву автора.