Учора міністри закордонних справ Євросоюзу під час засідання у Люксембурзі без обговорення продовжили економічні санкції проти Росії до 31 січня 2016 року. Зокрема, обмеження стосуються доступу до європейського фінансового ринку для п’яти російських банків, що більше ніж на 50 процентів належать державі. Їм заборонено брати кредити більше як на 30 днів. Також обмежено торгівлю зброєю та товарами подвійного призначення, експорт певних технологій, пов’язаних з енергетичним сектором. Зокрема, видобутком нафти на Арктичному шельфі.
Продовження економічних санкцій проти РФ стало результатом домовленості лідерів Євросоюзу пов’язати їх з повним виконанням Мінських домовленостей. Окрім того, до вересня буде чинним «чорний список» проти 150 осіб та 37 компаній, чиновникам та бізнесменам з якого заборонено в’їзд до ЄС, а їхнє майно заарештоване.
Водночас наприкінці минулого тижня ЄC ухвалив рішення продовжити на рік (до 23 червня 2016 року) санкції, введені проти Криму та Севастополя після їх анексії Росією. Вони передбачають суттєві економічні обмеження для півострова. Зокрема, перший блок обмежень включає заборону на торгівлю з Кримом товарами, які не пройшли митне оформлення в Україні, а також повну заборону інвестицій в республіку.
Крім того, Євросоюз відмовляє у видачі шенгенських віз мешканцям Криму з російським паспортом, а також забороняє суднам заходити в місцеві порти, а літакам — сідати в місцевих аеропортах. Україна, більшість країн Заходу і міжнародних організацій засудили анексію Криму навесні 2014 року. У Росії півострів та Севастополь офіційно вважають суб’єктами федерації.

За повідомленнями зарубіжних інформагентств.