Учора прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта, якого підозрюють у корупції та несплаті податків, направив президентові країни Клаусу Йоханнісу заяву про те, що він йде зі своєї посади... на 45 днів. Але це зовсім не пов’язано із слідством про його участь у підробці документів, відмивання грошей і ухиляння від сплати податків у великих розмірах, яке нині триває.
Як повідомили румунські ЗМІ з посиланням на прес-службу уряду, півтора місяця відпустки Віктору Понті потрібні для проходження курсу реабілітації після операції, зробленої йому на коліні в одній із кращих клінік Туреччини. Тепер чотири тижні він відвідуватиме лікарів-фізіотерапевтів, які розробили для нього комплекс процедур для відновлення суглоба. «Щонайбільше через 28 днів прем’єр-міністр Віктор Понта зможе повернутися до виконання своїх обов’язків», — повідомила урядова прес-служба. На час своєї відсутності на роботі виконання обов’язків глави уряду Віктор Понта запропонував президентові покласти на віце-прем’єра, міністра внутрішніх справ Габріеля Опрю.
Як повідомляла наша газета, на початку місяця Віктор Понта негативно відповів на вимогу президента Клауса Йоханніса про добровільну відставку через корупційний скандал, що вибухнув, у центрі якого опинився прем’єр. На це Понта сказав, що був призначений на посаду глави уряду парламентом і тільки вищий законодавчий орган країни тепер може відсторонити його від посади. Румунський прем’єр вважає всі обвинувачення на свою адресу «політично мотивованими» і готовий надати слідству всі докази своєї невинуватості.