Учора виповнилося 50 років від часу встановлення дипломатичних відносин між Японією та Південною Кореєю. З цього приводу одночасно в Токіо і Сеулі було проведено урочисті заходи, в яких взяли участь прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе та президент Республіки Корея Пак Кін Хе.

Насправді між двома країнами — не безхмарні відносини. Передусім через різні погляди на події минулих десятиліть та територіальну суперечку  навколо острова Такешіма (корейська назва Токто). Однак останнім часом у відносинах намітилося потепління. Про це свідчить і перший за останні чотири роки візит міністра закордонних справ РК Юн Бьон Седо до Токіо, його переговори з японським колегою Фуміо Кішіда та зустріч з главою уряду Шіндзо Абе.
«Піввіку тому почалася нова епоха у відносинах Японії та Кореї, — заявив Абе під час зустрічі. — Разом з президентом Республіки Корея Пак Кін Хе ми хотіли б зробити так, щоб наші відносини поліпшилися в наступні 50 років». «Японія та Корея — країни-сусіди, — завважив він. — Між нами є різні нерозв’язані питання та проблеми, і саме тому, що вони є, необхідно відверто, без приховування говорити один з одним».
Одне з чільних місць переговорів займала ситуація на Корейському півострові. Позиції сторін щодо ракетно-ядерних програм КНДР є близькими, тож керівники зовнішньополітичних відомств домовилися про тісну координацію дій. Вирішено посилено працювати і над протидією новій загрозі людству — поширенню коронавіруса близькосхідного респіраторного синдрому (МЕRS).
Досягнуто прогресу і в справі про включення до списку Світового культурного надбання (ЮНЕСКО) 23 об’єктів «спадку промислової революції епохи Мейджі». Сеул зауважував, що на багатьох цих об’єктах використовували підневільну працю корейських робітників. Проте японським переговірникам вдалося зблизити позиції.
Відбулися консультації і з питання, яке чи не найбільше отруює відносини між державами: так званої проблеми відповідальності Японії за примусове залучення корейських «жінок для комфорту» під час Другої світової війни. В інтерв’ю по закінченні переговорів міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда зазначив, що «консультації з цієї проблеми тривають».
Також обидві сторони підтримали проведення тристороннього саміту Японії, Південної Кореї та Китаю. Порозуміння і співпраця країн-трьох «азійських тигрів» — є важливою не тільки для стабільності і безпеки в тихоокеанському регіоні, а й усьому світі. Цей саміт відбудеться вже до кінця нинішнього року. Під час нього, найімовірніше, стане можливою і двостороння зустріч лідерів Японії та Республіки Корея.

Токіо.