Алісія Захарко (на знімку) з Тернополя у свої два роки і дев’ять місяців презентувала в обласному краєзнавчому музеї свою першу персональну виставку. У вересні минулого року дівчинка вже брала участь у виставці молодих художників, де було представлено дев’ять її картин. На персональній виставці — майже півсотні, всього у доробку маленької художниці сімдесят полотен. Дорослі її стиль називають абстрактний експресіонізм. Алісія бачить цілком конкретні речі: море, хмаринки, слоника, крапельки... Так чи інакше, але її роботи дуже життєрадісні, мабуть, тільки дитина може так передати свої емоції.


Почалося все у дев’ятимісячному віці. Повзаючи (ходити ще не вміла), дівчинка залізла у скриньку з фарбами (батьки Алісії також захоплюються малярством). Звісно, сама і все навколо було у фарбах, але батьки не перешкоджали «творчості» донечки. Більше того, з часом дали полотно і професійні фарби. Малює дівчинка з натхненням, коли набридає — на якийсь час все кидає, але згодом кричить: «Хочу ще!» У квартирі має свій куточок, де їй дозволено малювати всюди, де захоче. А загалом дитина як дитина: під час відкриття своєї персональної виставки стрибала, танцювала, гралася м’ячиком, смоктала чупа-чупс... В перерві відповідала на запитання журналістів.


Батьки Алісії Володимир та Альона зняли відео на підтвердження того, що дівчинка все робить сама. Річ у тім, що професійні художники, побачивши роботи малої, запідозрили, що їй допомагають родичі. Довелося це спростовувати за допомогою відео. Саме після цього здивовані професіонали запропонували дівчинці, точніше її батькам, участь у виставці. Наразі вона є наймолодшою художницею України, що вже визнано Книгою рекордів України.

Тернопільська область.


Фото автора.