«Загрози, які сьогодні несе корупція для існування нашої держави, аж ніяк не менші, ніж загроза від російської агресії на Донбасі і від російської анексії Криму», — про це під час наради з керівниками силових структур та відомств заявив Президент Петро Порошенко.

Глава держави очікує, що з початком повномасштабної роботи Національного антикорупційного бюро, його дії буде скоординовано зі Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ, Національним агентством з питань запобігання корупції, Генеральною прокуратурою та іншими силовими відомствами.
«Вимагаю значно вищого рівня координації дій між силовими структурами. Нікому не дозволю тягнути ковдру на себе. Маємо продемонструвати ефективну взаємодію, щоб ми звітували не про кількість порушених справ, а про кількість вироків, коли корупційні схеми буде доведено до суду і злочинців притягнуто до кримінальної відповідальності», — підкреслив він.
Акцентувавши увагу на необхідності реформування кожного із відомств, Президент висловив сподівання, що вже найближчим часом Верховна Рада затвердить Комплексну програму реформування Міністерства внутрішніх справ та побудови національної поліції, яка складається з п’яти законопроектів.
Звернувшись до теми реформування Служби безпеки України, П. Порошенко наголосив на необхідності завершення процесу деполітизації та очищення від впливу політичних партій, що має унеможливити використання спецслужби як інструменту політичного тиску. Звертаючись до тимчасово виконуючого обов’язки Голови Служби безпеки Василя Грицака, глава держави запропонував йому внести пропозиції щодо «серйозного кадрового укріплення СБУ, яке забезпечить проведення реформи», та взяти під особистий контроль усі справи, в тому числі й ті, що їх було порушено останнім часом, та не допустити їх необґрунтованого закриття.
Наголосивши на важливості боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади, глава держави зауважив, що для цього й ініціював зняття недоторканності з народних депутатів і суддів, та висловив сподівання, що після того, як Конституційний Суд у п’ятницю оприлюднив своє рішення щодо законопроекту про скасування депутатської й обмеження суддівської недоторканності, Верховна Рада вже на цій сесії попередньо схвалить відповідні зміни до Конституції. «Тоді припиняться дискусії про те, що злочинці йдуть у парламент під «дах» для того, щоб уникнути відповідальності. Припиняться дискусії, в який спосіб ті чи інші підозрювані зникають із країни, скориставшись недоторканністю. Мають бути ефективні дії, які дадуть нам змогу боротися зі злочинністю», — наголосив Президент.

ДО РЕЧІ

Президент Петро Порошенко підписав укази про звільнення із займаних посад першого заступника Голови СБУ Юрія Артюхова, заступників Голови СБУ Віталія Циганка та Віктора Ягуна і начальника слідчого управління СБУ Василя Вовка.