Інноваційну розробку для організації системи тилового забезпечення армії представив у Дніпропетровську «Фонд оборони країни». Як повідомляється на сторінці організації у Фейсбуці, пересувна казарма — це мобільний трансформований модуль, який є спільним проектом Південмашу і компанії Newark.

Під час розробки були враховані вимоги приписів штабів армій НАТО, США й Ізраїлю, а також актуальні потреби сучасної української армії. Передусім це забезпечення більшої мобільності військових підрозділів, поліпшення умов розміщення бійців і створення єдиної структури тилового забезпечення армії.
— Мобільні трансформовані модулі можуть стати базою для цілої низки об’єктів: штабних приміщень, польових шпиталів, складів озброєння, господарських приміщень, кімнат для проведення тренінгів тощо, — сказано в повідомленні. — У рамках проекту буде виготовлено ще два модулі, їх призначення зараз узгоджується з військовими.
За словами головного конструктора компанії Newark Вадима Бєляєва, модуль може працювати автономно в польових умовах, а також підключатися до наявних мереж. Технологія виробництва — зовнішня сталева оболонка, пінопластовий утеплювач і герметичність — забезпечує комфортні умови проживання тридцяти осіб за температури від мінус сорока до плюс сорока градусів і під час рясних опадів. Крім того, приміщення обладнані кондиціонером і телевізором, місцями для гігієни.
Під час транспортування модуль являє собою стандартний сорокафутовий контейнер, площина якого при розгортанні збільшується до 65—80 квадратних метрів.
— Таким чином, для його перевезення можна задіяти будь-яку транспортну інфраструктуру, — зазначив головний конструктор. — А для розгортання модуля навіть у польових умовах необхідно від 1 години до 1,5.
Вартість пілотного проекту перевищила мільйон гривень. Фінансували роботи добродійники фонду. Сьогодні творці сподіваються на держзамовлення.
— Якби керівництво Міноборони частіше відвідувало армійські намети, у яких перебувають бійці, певен, що сума в мільйон гривень не здалася б такою великою, — вважає голова правління фонду Павло Хазан. — Ми продемонстрували, що такі масштабні проекти можна реалізовувати в Україні силами вітчизняних компаній, а масове виробництво, звичайно ж, знизить собівартість модуля. Ми повинні кардинально змінити ставлення до солдатів і офіцерів.
Після проведення польових випробувань і аналізу необхідних доопрацювань зібрану на Південмаші пересувну казарму передадуть в зону АТО.

Дніпропетровська область. 

Фото прес-служби «Фонду оборони країни».