Понад чотири тисячі закарпатців є учасниками АТО. Немало краян служать і зараз. Про підтримку військових і демобілізованих говорили в ОДА.

— Протягом поточного року з обласного бюджету виплачено 6,3 млн. грн. матеріальної допомоги. Також по 100 тис. грн. отримали 58 сімей загиблих учасників АТО, по п’ять тис. грн. виплачено 169 пораненим та по дві тисячі — 1515 непораненим учасникам антитерористичної операції. Видатки за цією програмою торік становили 15,3 мільйона гривень, — поінформувала начальник відділу департаменту соціального захисту населення ОДА Наталія Омелянюк.
Як наголосив голова облдержадміністрації Василь Губаль, виплати родинам загиблих з обласної казни є суттєвою підтримкою на час, поки сім’ї отримають передбачені законодавством кошти з держбюджету. Наразі Закарпаття, твердять у прес-службі ОДА, — серед областей-лідерів України щодо сприяння військовим.
Водночас військовослужбовці, учасники антитерористичної операції, які мають статус учасників бойових дій і відповідне посвідчення, мають право на компенсацію санаторної путівки, а також можуть оздоровитися у госпіталі «Лісова поляна» МОЗ України. А ті учасники АТО, які ще не мають відповідного посвідчення, оздоровлюються за благодійними путівками: санаторії Закарпаття виділили 55 путівок, з яких нині використано півсотні. До того ж, закарпатські санаторії за поданням війських медиків і райдержадміністрацій уже оздоровили 90 учасників АТО та членів їхніх сімей.
Чи не найпроблемнішим є питання щодо виділення житла. Із 63 родин загиблих 23 стали на квартирний облік, але, на жаль, поки що коштів на поліпшення житлових умов область не отримала. Йдеться про 300 мільйонів гривень загалом по Україні. Зараз триває процес їх розподілу. Окрім родин загиблих, також це стосується тих військових, які гостро потребують житла, відповідні звернення спрямовані до Міноборони. Та певні зрушення все ж є: у Мукачевому вирішили облаштувати казарми військової частини під житлові будинки, де буде 41 квартира, а в Ужгороді є проект із такого переобладнання на 23 квартири.
Просувається справа щодо виділення землі. В області станом на початок червня подано 2147 заяв на отримання земельних ділянок військовослужбовцям-учасниками АТО та членами їхніх сімей, з яких надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на 1030 ділянок, 215 проектів з цього числа вже затверджено. Окрім того, подано 55 заяв сім’ями військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які загинули під час проведення антитерористичної операції. По цій категорії надано дозвіл на розробку документації із землеустрою по 31 земельній ділянці, 17 проектів уже затверджено.
Василь Губаль зазначив: найскладніша ситуація з виділенням землі в Ужгороді. Саме тому він скликає нараду за участю представників Держземагентства, міської та районної влади і військових і очікує на конкретні пропозиції.
Утворено також обласну координаційну раду з вирішення проблемних питань військовослужбовців-учасників АТО та членів їхніх сімей.
Працює й інформаційно-консультативний центр за принципом «єдиного вікна», надаються соціальні та медичні послуги з виїздом на місця проживання демобілізованих військовослужбовців. Запроваджено і роботу телефонної гарячої лінії за номерами: (03122) 3-55-46 та (050) 372-08-66.
Словом, робиться все, щоб людям, які захищали і захищають нашу державу, влада сприяла у всьому.

Ужгород.