Від учора охочі отримати шенгенські візи не зможуть зробити цього за посередництвом візових центрів. Вони мусять подавити заявки до консульств особисто. Причина — запровадження обов’язкової процедури збору біометричних даних.

Річ у тім, що на країни Східного партнерства відтепер поширено дію Візової інформаційної системи (ВІС), яка забезпечує оперативний обмін інформацією між компетентними службами держав Шенгенської зони в ході видачі віз громадянам третіх країн, а також між контрольно-пропускними пунктами на зовнішніх кордонах ЄС. До бази даних вноситимуть усю інформацію, що міститься у рубриках візової заяви-анкети, а також цифрову фотографію і відбитки пальців. Ця вимога поширюється і на власників біометричних паспортів, бо система ВІС не має доступу до даних чіпів у закордонних паспортах громадян України.
Окрім ВІП-учасників офіційних державно-урядових делегацій, нововведення не поширюється на дітей віком до 12 років та на людей, для яких надання відбитків пальців є фізично неможливим. Шенгенські візи, оформлені до 23 червня 2015 р., залишаються чинними для поїздок до закінчення строку їхньої дії.