Напередодні саміту Євросоюзу (25—26 червня), на якому планується серед інших розглянути принципи єдиної міграційної політики, в рішучу опозицію до пропозицій Брюсселя стала Вишеградська група.

Як відомо, в підготовленій Єврокомісією «програмі розміщення та переселення біженців» пропонується застосувати квотний принцип. Тобто країни-члени ЄС мають прийняти таку кількість біженців, яку буде визначено Брюсселем за спеціальною оціночною формулою. В основі розрахунку — розмір ВВП, кількість населення, рівень безробіття та кількість біженців, прийнятих країною упродовж останніх п’яти років.
Розподіляти біженців серед країн спільноти Єврокомісія прагне через те, що Греція та Італія вже не витримують навали нелегалів, які човнами через Середземне море намагаються втекти з регіонів, охоплених конфліктами. Так, лише з 15 квітня ці дві європейські країни прийняли 40 тисяч вихідців із Сирії та Еритреї.
За формулою Єврокомісії Польща, наприклад, мала б прийняти 962 біженці. Але керівництво країни не погоджується з тим, щоби їй нав’язували кількість мігрантів. Тож напередодні саміту офіційна Варшава була одним із активних учасників вироблення єдиної позиції з цього питання в рамках країн Вишеградської групи (Чехія, Польща, Угорщина, Словаччина), яким не подобається «квотна ідея». Саме цьому присвятили зустріч групи в Братиславі на рівні глав урядів. За її результатами було оголошено узгоджену позицію: Вишеградська група проти пропозицій Єврокомісії щодо принципів прийняття біженців із Північної Африки. «Якщо ми будемо розподіляти за кількісним принципом скільки яка країна має прийняти іммігрантів, то це не вирішить проблеми імміграції, а навпаки — стане заохоченням, щоб вони приїжджали. Кращим вирішенням було б надання допомоги тим країнам, з яких напливає найбільша кількість біженців», — пояснила спільну позицію «четвірки» прем’єр Польщі Ева Копач. Їй вторили інші прем’єри. Зокрема, глава угорського уряду Віктор Орбан, який додав, що біженців слід чітко поділити на політичних та економічних, а також підкреслив, що «нав’язування обов’язкових квот суперечить європейським цінностям».
Президент Франції Франсуа Олланд, який також брав участь у братиславській зустрічі, підтримав вимогу Вишеградської групи. Він теж вважає, що проблему іммігрантів слід вирішувати в країнах їхнього походження, бо лише частина біженців рятується від воєн і диктатур, а частина — просто шукає кращих умов життя.
Водночас пропозиції Єврокомісії не подобаються не лише Вишеградській групі та Франції. Неприйнятними їх вважають також Іспанія та Португалія. Натомість, окрім зацікавлених Італії і Греції, квотний принцип радше підтримають ФРН, Австрія, Бельгія, Голландія, Люксембург, Швеція, Кіпр і Мальта. Проте й серед схильних підтримати пропозицію ЄК країн знайдуться такі, що мають свою особливу думку та прагнуть зміни критеріїв розрахунку контингентів біженців.

Варшава.

P. S. У понеділок одна особа загинула і ще одна зазнала поранень, коли лівійські прикордонники обстріляли човни з людьми, які намагалися морем дістатися берегів Європи. Про це повідомили італійські ЗМІ. Інцидент стався, коли на зустрічі в Люксембургу міністри закордонних справ країн Євросоюзу домовилися розпочати перший етап морської операції. Її мета — боротися з нелегальними бандами перевізників, які доправляють до берегів європейських країн, найчастіше Італії, десятки тисяч мігрантів з Африки та Близького Сходу, інформує «Євроньюз».