Інституту славістики Грайсфальдського інституту та єдиній у ФРН спеціалізованій кафедрі україністики загрожує ліквідація. Причина — брак викладачів, студентів та коштів.

...Світлої пам’яті Анни-Галі Горбач  (доктор філософії, літературознавець, автор багатьох перекладів української літератури німецькою мовою, видавець, громадська та політична діячка, член Національної спілки письменників України). 
Разом із чоловіком, відомим україністом та ученим Олексою Горбачем, були найактивнішими особистостями в інтелектуальному середовищі української громади в Німеччині. Подружжя — ініціатори створення єдиної у ФРН спеціалізованої кафедри україністики при Грайфсвальдському університеті. Саму пані Анну-Галю називали найсильнішим українським голосом у Німеччині.
В останню нашу зустріч, за кілька років до відходу у вічність (11 червня 2011 р.) у мальовничому Райхельсгаймі, вона запаковувала зібрану впродовж життя бібліотеку: наукові дослідження, монографії, заборонені до друку в СРСР зібрання, виданих у заснованому Горбачами «Самвидаві», твори письменників різних часів, переклади самої пані Галі класиків української літератури. «Днями відправила 12 бананових картонів до Грайфсвальду, — сказала вона («банановими картонами» вони називала ящики з-під бананів, у які зручно пакувати книги. — Авт.). І ще стільки само — до Львова».
Тоді пані Горбач переймалася долею кафедри україністики, створеної 1994 року при Грайфсвальдському університеті. А також «Українікуму» — літньої школи україністики. Бідкалася, що доки живі ентузіасти цієї справи та справжні друзі України, то житиме й кафедра. Але таких залишається дедалі менше в Німеччині, а Україна, на жаль, не виявляє до неї інтересу, а про фінансову підтримку взагалі не йдеться...
Не тільки в Україні, а й у Німеччині є кому виголошувати патріотичні гасла, але коли йдеться про конкретну підтримку, то ентузіазм зникає. Мала рацію й Анна-Галя Горбач: доки в Грайфсвальді залишалися «останні з могікан» україністики, то кафедра трималася. Недавно одного з її «стовпів» — голову Німецької асоціації україністів, директора Інституту славістики та директора двотижневої української літньої школи, професора Александра Вьоля обрано президентом Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері, і кафедра опинилася під загрозою закриття. Причина: брак фінансування і недостатня кількість студентів.
Тож грайфсвальдську славістику, незважаючи на широку діяльність професорів, популяризацію України, а також чималу кількість студентів, плановано закрити. Тим часом фахівці славістики, колишні студенти вважають таку «економію» коштів на знаннях великою втратою не лише для наукового середовища Німеччини, а й для цілого світу. Тому звертаються по допомогу  до громадськості, у тому числі, до української, у всіх куточках світу. Зокрема, закликають узяти участь у підписанні онлайн-петиції на сайті openpetіtіon, де зібрано вже кілька тисяч (але цього ще недостатньо!) голосів проти закриття Інституту славістики у Грайфсвальді. Ви, шановні читачі «Голосу України», теж можете приєднатися до цієї акції, чим допоможете відстояти і кафедру україністики. Для цього слід зайти на сайт openpetіtіon і підписати онлайн-петицію: 
https://www. openpetіtіon. eu/petіtіon/onlіne/foerderung-und-aufrecherhaltung-eіner-vіelfaeltіgen-lehre-an-der-emau-Greіfswald

Берлін.