Генеральна прокуратура звернеться із клопотанням до Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо відсторонення від посади Голови Апеляційного суду Києва Антона Чернушенка, а також із поданням до Верховної Ради про надання дозволу на притягнення судді до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Про це під час спільного з тимчасово виконуючим обов’язки Голови Служби безпеки Василем Грицаком брифінгу повідомив Генпрокурор Віктор Шокін.

За його словами, головне слідче управлінням Генеральної прокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного втручання службових осіби Апеляційного суду Києва в роботу автоматизованої системи документообігу цього суду за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 376-1 КК України.
Саме під час цього розслідування представники Генпрокуратури та Служби безпеки провели обшук у кабінеті Голови Апеляційного суду Києва та вилучили сервери та комп’ютерне обладнання, на якому була база автоматизованої системи документообігу суду, заздалегідь підготовлені рішення в окремих справах, які потрапили до нього внаслідок протиправного втручання в систему, два бойові пістолети, майже 6,5 тисячі доларів США, 30 тисяч гривень і талони на 14,5 тонни пального. До речі, під час обшуку суддя навіть спробував сховати гроші під суддівською мантією. У кабінеті також виявлено генератор шуму, який мав унеможливити можливе прослуховування.
В. Грицак констатував, що, на жаль, ідеться про не- поодинокий випадок корупції в суддівських лавах, тож СБУ продовжить перевірку інформації щодо причетності суддів до «ручного» розподілу справ для розгляду в судах різних інстанцій та документування цієї протиправної діяльності.
Стосовно ж Апеляційного суду Києва, то, за його словами, за вказівкою його керівництва працівники державного підприємства, яке обслуговує сервери, внесли зміни до автоматизованої системи для «ручного» розподілу судових справ. Тож тільки за 2014—2015 роки вдалося зафіксувати 134 факти втручання в роботу системи документообігу Апеляційного суду Києва.
Під час брифінгу також було продемонстровано смс-повідомлення, які приходили голові Апеляційного суду від одного з його родичів, який начебто виступав організатором розподілу справ між суддями в ручному режимі та повідомляв, які рішення треба ухвалити.
Тим часом А. Чернушенко всі звинувачення заперечує та заявляє, що виявлені під час обшуку гроші він збирався витратити на магазини та на стоматолога, що талони на пальне він збирав, бо на них гарний малюнок, а на пістолети є дозвільні документи. Сам обшук та кримінальне провадження він вважає замовленням невдоволених рішенням у справі накладення арешту на майно підприємства «Нафтогазвидобування».
Утім, як зазначили в Генпрокуратурі, слідство триває, після чого суд має розставити крапки у цій справі. «Генеральна прокуратура, СБУ та МВС зроблять усе можливе, щоб покінчити з проявами корупції суддів», — наголосив Віктор Шокін.