«Реформування Конституції України: погляд закарпатців» — науково-практична конференція з такою назвою пройшла в Ужгороді. У ній взяли участь учені, судді, експерти, представники профспілок, громадянського суспільства та засобів масової інформації.
Учасники зібрання назвали особливо важливим розпочатий процес удосконалення Конституції. На їхнє переконання, реформування Основного Закону сприятиме перетворенню нашої країни на сучасну європейську правову державу. Зокрема, ці зміни мають відкрити шлях до проведення децентралізації влади через давно назрілу адміністративно-територіальну реформу та реформування місцевого самоврядування. Також мають бути створені конституційні засади для оновлення судової системи, перетворення судів і правосуддя на справжніх гарантів реалізації та захисту прав людини.
Наголошувалося на необхідності забезпечення поряд із загальнодержавними інтересами прав і свобод мешканців окремих регіонів країни. Із цього приводу виникла гостра дискусія між ученими, докторами юридичних наук, професорами Ужгородського національного університету Василем Лемаком і Михайлом Савчиним, проте, зрештою, юристи зійшлися на тому, що ці питання автоматично вирішаться за одночасного розширення прав усіх регіонів держави.
Водночас, на думку голови обласної ветеранської організації Івана Жигана та еколога Михайла Бабидорича, Закарпаття є унікальним за природними умовами, культурною спадщиною та своєю історією краєм не тільки в Україні, а й загалом в Європі. Проте криза в державі призвела до економічного занепаду регіону, руйнації його довкілля, безробіття та зубожіння місцевих жителів, масового виїзду останніх на заробітки за кордон. У проектах конференції розроблено конкретні пропозиції майбутніх повноважень регіону.
Учасники ухвалили рішення доопрацювати з фахівцями запропоновані зміни до Конституції, а потім направити їх народним депутатам, урядовцям та главі держави.

Ужгород.