Росія намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Україні перед президентськими виборами, а Україна має робити все, щоб волевиявлення було якомога легітимнішим. Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Президентські вибори: боротьба на тлі Криму». 

Експерт Володимир Карагяур припустив, що суто через Крим Росія, певно, не намагатиметься зірвати президентські вибори. Хоча, не виключено, що робитимуться спроби не визнати їх через факт непроведення в цьому регіоні. Тому він вважає за необхідне організувати волевиявлення кримчан, зокрема кримських татар, які таки забажають узяти участь у виборах Президента України.

Експерт корпорації «Гардарика» Костянтин Матвієнко зазначив, що Росія у цьому процесі робитиме ставку на делегітимітизацію української влади: бо якщо не буде проведено вибори в Криму та якщо з’являться проблеми з волевиявленням у деяких інших регіонах України, то це дасть змогу Росії продовжувати заявляти про нелегітимність української влади. «Тому нині основне завдання — щоб майбутні вибори були якомога легітимнішими», — сказав він. К. Матвієнко звернув увагу на те, що «Майдан не породив нового лідера», а тому українці змушені будуть вибирати між Тимошенко та Порошенком. А це означає, вважає він, що загалом нам знову пропонують вибори на основі так званого «олігархічного консенсусу». Експерт також визнав, що кримчанам буде вкрай важко взяти участь у президентських виборах, але, на його думку, треба зробити все, щоб у виборах узяли участь принаймні кримські татари.

Директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала звернув увагу на черговий виступ у Росії громадянина Януковича. На його думку, хоч ці виступи здебільшого призначені для внутріросійського вжитку (мовляв, ми діємо на прохання легітимного Президента України), але це також дає можливість Росії говорити про невизнання нинішньої київської влади. «Але в Росії добре розуміють, що після 25 травня цей аргумент взагалі не працюватиме. Тому Росія робитиме все, щоб створити хоч якісь умови для невизнання президентських виборів та новообраного Президента», — сказав В. Бала. Водночас експерт назвав нинішні президентські вибори перехідним етапом до цілковитої зміни системи влади в Україні, в тому числі і на місцевому рівні.

Підбиваючи підсумки круглого столу, К. Матвієнко зазначив, що російська окупація Криму — це виклик для України. «Для реінтеграції Криму Україна має запропонувати нові інноваційні підходи. Важливо, щоб євроінтеграція України та реінтеграція Криму до складу України відбувалися паралельно», — сказав він.

В. Бала наголосив, що Україна вже давно шукала національну ідею, яка б її об’єднала. Але з’ясувалося, що об’єднала українців російська агресія. «Мені навіть цікаво, скільки виборців проголосують за проросійських кандидатів на президентських виборах», — зауважив він та додав, що успішна Україна — це головний мотиватор, щоб відбулася реінтеграція Криму.