Вірменію лихоманить. Столицю охопили масові акції протесту. Учора демонстрації відбулися і в місті Гюмрі, де дислокується 102-га російська військова база. Приводом для заворушень стало різке підвищення цін на електроенергію. Підвищення пов’язують із тим, що Росія стала дорожче продавати Вірменії електрику. Однак нинішні протести спрямовані проти влади, а не проти Росії. Поки що. Згадуючи, як в Україні починався Майдан, у світі гадають, як далеко готові зайти протестувальники у Вірменії.
Із проханням прокоментувати ситуацію «Голос України» звернувся до кореспондента Deutsche Welle у Вірменії Ашота Газазяна.

— Є думка, що у Вірменії зросли антиросійські настрої: мовляв, Росія тримає свою військову базу на території Вірменії і водночас продає Азербайджану новітню зброю. Чи справедливе таке твердження?
— Звісно, нині, особливо після історії з убивством цілої вірменської родини в Гюмрі, це багатьом не подобається. А про свою занепокоєність продажем Азербайджану зброї казав навіть сам президент Саргсян. Але говорити про якісь антиросійські настрої в суспільстві дуже й дуже передчасно. Немає таких настроїв. За всі ці дні протистояння в центрі Єревана я не чув жодного антиросійського гасла. Найбільш антиросійський — «Бібін, гоу хоум!» Бібін — прізвище глави російської компанії «Електричні мережі Вірменії», що звернувся до Комісії з регулювання суспільних послуг (КРСП) із заявкою про підвищення тарифів на електроенергію. КРСП задовольнила заявку частково, підвищивши тарифи не на 40 відсотків (17 драмів), як хотілося компанії, а лише на 7 драмів. Однак і цього стало достатньо для того, щоб у суспільстві розгорнулася боротьба проти подорожчання. Масові акції протесту проводять молоді люди, які створили громадянський рух «Ні грабежу». Політиків із опозиції поруч і близько немає. Деякий час тому молоді вдався шляхом вуличної боротьби зберегти ціни за проїзд на міському транспорті на попередньому рівні, а також звільнити один із центральних скверів столиці від потворних торговельних павільйонів. Очевидно, тепер вони вирішили, що їм під силу й вимагати скасування рішення КРСП.
— За вашими прогнозами, влада піде на поступки чи дотримуватиметься силового варіанта?
— Силовий варіант уже мав місце, коли 23 червня акцію протесту розігнали водометами й затримали близько 250 осіб. Однак усіх не тільки відпустили того самого дня, а й не стали заводити кримінальних справ за хуліганство. Очевидно, вирішили, що одного разу цілком достатньо. Думаю, що зараз у владі всерйоз розглядається питання про рішення КРСП, що спричинило громадське обурення. Не виключено, що найближчим часом будуть заяви, які можуть заспокоїти людей і змусити розійтися по будинках. А поки що маніфестанти здаватися не збираються. Вимога, повторюся, одна — скасування рішення КРСП про підвищення з 1 серпня тарифів на електроенергію.

Фото із Фейсбука.