Запропонована модель реформи з децентралізації є цілком європейською і зробить успішними громади і нашу державу. Про це заявив Голова Верховної Ради, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман під час засідання Національної ради реформ, яке відбувалося під головуванням Президента Петра Порошенка. Також у зібранні брав участь Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Висновки Венеціанської комісії очікують цього тижня

Глава парламенту поінформував про роботу Конституційної комісії. «19 червня під час 103-го пленарного засідання Венеціанської комісії я представив законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади.
Коментарі фахівців Венеціанської комісії були достатньо позитивними, і ми очікуємо попередні висновки Венеціанської комісії вже цього тижня, після чого їх розглядатиме Конституційна комісія», — повідомив Володимир Гройсман.
Голова Верховної Ради розповів про основні новації законопроекту про внесення змін до Основного Закону. За його словами, базовим рівнем місцевого самоврядування визначено громаду, якій передадуть максимум повноважень та фінансові ресурси. Також запроваджується трирівнева система місцевого самоврядування з відповідним рівнем компетенції для виконання необхідних завдань. «Впроваджуються базові принципи Європейської хартії місцевого самоврядування: повсюдність, субсидіарність при розподілі повноважень, право місцевого самоврядування на частину загальнодержавних податків, аби побудувати абсолютно партнерські стосунки щодо наповнення бюджету і його реалізації», — зазначив керівник парламенту та додав, що вже є перші позитивні результати фінансової децентралізації.
Отож, підкреслив він, створюється абсолютно європейська система, яка адекватно реагуватиме на запити людей.
Голова Верховної Ради назвав три базові позиції, котрі необхідно врахувати: повноваження, фінанси і ефективний контроль, без яких децентралізація не працює.
Ще однією новацією, яку, за його словами, позитивно оцінюють вітчизняні та зарубіжні експерти, є право Президента розпускати місцеву раду в разі її виходу за межі повноважень і порушення суверенітету, територіальної цілісності, національної безпеки.
«Оскільки глава держави є гарантом Конституції, територіальної цілісності, логічно виникає його право припинити дію цього органу і призначити державного уповноваженого із одночасним призначенням місцевих виборів. Такий баланс і противаги дадуть змогу будувати якісну систему врядування в країні», — зазначив Володимир Гройсман.
Голова Верховної Ради зауважив: на адаптацію до нової системи піде приблизно два роки, оскільки треба сформувати префектури, виконкоми та внести зміни до 500 законодавчих актів. Цей період також потрібен для об’єднання територіальних громад. «Через ці два роки треба провести дострокові місцеві вибори, щоб люди під нові повноваження обрали нову владу, і це буде дуже професійно і якісно», — сказав Володимир Гройсман.
Керівник парламенту не виключає, що на шляху реалізації реформи врядування буде супротив, оскільки є вороги, які хочуть обіймати посади і тишком-нишком вирішувати свої справи. «Але я вірю, що воля Президента, парламентської коаліції, підтримка уряду і особисто Прем’єр-міністра дасть нам можливість раз і назавжди побудувати європейську модель врядування в країні, котра зробить успішними громади, а значить, зробить успішною нашу державу», — зазначив Володимир Гройсман.

Федералізації не буде

Президент Петро Порошенко наголосив: за децентралізацією — майбутнє та повідомив, що за основу взято польську модель врядування, яка довела свою ефективність у сусідній країні. «Перший важливий крок вже зроблено — внесено зміни до Бюджетного кодексу. Завдяки ефективній співпраці Президента, уряду, парламентської коаліції маємо позитивні результати бюджетної децентралізації — вперше місцеві кошториси отримали реальні гроші», — підкреслив глава держави. Крім того, сказав він, створено абсолютно добровільний механізм об’єднання громад.
Водночас, Президент заявив, що не дозволить федералізації. За його словами, оборона, безпека країни, громадський порядок, зовнішні відносини — це ключові питання, які тримають цілісність і вертикаль влади і будуть віднесені виключно до компетенції державної влади. «Не дозволимо створювати республіки. Хто спробує — буде миттєва реакція, яка передбачена Конституцією і схвалена представниками місцевого самоврядування, обласних рад, Венеціанської комісією, досвідченими юристами. Дуже важливо, що в такий спосіб знаходиться консенсус у державі», — наголосив Петро Порошенко.
Президент висловив сподівання, що до п’ятниці надійде письмовий висновок Венеціанської комісії, та звернувся до голови Конституційної комісії Володимира Гройсмана одразу ж обговорити і затвердити запропоновані законопроекти. Глава держави пообіцяв не тягнути з підписанням відповідного рішення і направленням його до Верховної Ради.
За словами Петра Порошенка, на розгляд народним депутатам внесуть першочергові питання, котрі потребують змін до Основного Закону. Крім децентралізації, це судова реформа, до якої Конституційна комісія має врахувати всі зауваження та рекомендації Ради Європи і Венеціанської комісії. Також парламент має затвердити зміни до Конституції щодо депутатської та суддівської недоторканності.

Частину адмінпослуг передадуть на місця

У свою чергу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслив: завдяки бюджетній децентралізації за перше півріччя доходи місцевих бюджетів зросли на 36 відсотків. Також очікуємо, що кошториси додатково отримають ще майже 40 мільярдів гривень.
Глава уряду звернувся до парламенту підтримати законопроект щодо децентралізації повноважень, запропонований Міністерством юстиції. Згідно з документом, на місця передбачається передати низку функцій з реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, реєстрації прав на майно, речових прав. Це дасть можливість органам місцевого самоврядування додатково отримати ще 500 мільйонів гривень.
Кабінет Міністрів, за словами Арсенія Яценюка, також пропонує передати на місця частину функцій із надання адміністративних послуг. Наступного тижня Міністерство економіки внесе на розгляд уряду законопроект, який ушестеро скорочує кількість адмінпослуг, зменшує і фіксує плату за них.
Прем’єр-міністр нагадав, що цього року уряд вже передав на місця частину повноважень у сфері охорони здоров’я. Але неврегульованими залишаються земельні питання, зокрема, чи можуть територіальні місцеві громади впливати на розподіл ділянок поза межами населеного пункту.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:
«Впровадження державного контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування має ключове значення для успішності всієї реформи. Тому не можна допустити, щоб центр князівств спустився з Києва на регіональний і субрегіональний рівень. Зважаючи на передачу виконавчих повноважень на базовий рівень, повинен бути запроваджений абсолютно новий механізм контролю. Тому адміністрації треба перетворити на префектури, які матимуть контрольно-наглядові та координаційні повноваження. У такий спосіб буде забезпечено контроль з боку держави».

 

 

Стоять обличчями до нас (зліва направо): міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі, народний депутат України Юрій Луценко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.