На запрошення австралійського федерального уряду і за сприяння Союзу Українців Австралії з шестиденним візитом у цій країні перебуває голова Комітету в закордонних справах Верховної Ради України Ганна Гопко. Насичена програма передбачає десятки зустрічей з представниками політичних та ділових кіл у Канберрі, Мельбурні, Сіднеї та інших містах країни.

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Австралії Джулі Бішоп Ганна Гопко подякувала Австралії за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, надання гуманітарної допомоги, австралійські санкції проти Росії, протидію російській пропаганді, підтримку реформ у нашій країні та розвиток двосторонніх відносин. Голова комітету в закордонних справах закликала Австралію підтримати кандидатуру України як непостійного члена Ради Безпеки ООН на 2016-17 роки.
Також у програмі візиту — зустрічі з міністром фінансів Австралії Робіном Скоттом, керівником групи дружби з Україною в парламенті Австралії Крейг Лаунді, головою комітету в закордонних справах, оборони і торгівлі Терезою Гамбаро та іншими членами парламенту, зустрічі з українськими громадами у Мельбурні та Сіднеї, участь у круглих столах та конференціях міжнародної, гуманітарної та економічної тематики.
Ганна Гопко закликала до активізації торгово-економічного та гуманітарного співробітництва Австралії з Україною і повідомила про намір скасувати візи для короткострокових поїздок громадян Австралії в Україну. МЗС України з ініціативи депутатів — членів комітету в закордонних справах підготувало проект указу Президента про скасування віз для громадян Австралії і Нової Зеландії.
«Ми цінуємо принциповість і активність Австралії в підтримці нашої країни, і, зі свого боку, робимо зустрічні кроки, — заявила Ганна Гопко в інтерв’ю австралійським журналістам. — Крім уже згаданого скасування віз, це заснування Україно-австралійської торговельної палати, започаткування низки проектів у галузі освіти, охорони здоров’я, співпраця в оборонній галузі».
Ганна Гопко висловила задоволення, що Україна нарешті припинила розпочату ще в часи Януковича торговельну суперечку в СОТ, яка заважала Австралії посилювати боротьбу з курінням. Голова комітету відвідала міністерство охорони здоров’я Австралії і висловила переконання, що австралійський досвід у цій галузі є надзвичайно цінним для України.
«Нам є чого повчитися в країни, яка посідає четверте місце в світі за тривалістю життя, має якісну систему медичного страхування, інвестиції в дослідження і сучасну політику в галузі громадського здоров’я», -відзначила Ганна Гопко.
Голова комітету в закордонних справах висловила особливу подяку українцям Австралії за активну підтримку України як на австралійському, так і на світовому рівні.

 

 

Ганна Гопко і міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп.

Фото надано прес-службою депутата.