Товариство захисту прав споживачів (ТЗПС) розповсюдило пам’ятку російським туристам, котрі планують відвідати Крим, у якій попереджає, що поїздка на півострів без дозволу української влади може створити «несподівані проблеми» і з правової точки зору такий вояж небезпечний для туриста.
Посилаючись на діючі норми міжнародного права, юристи ТЗПС пояснюють правовий статус Криму й міста Севастополя, які є окупованою територією. Законом України передбачено порядок в’їзду й виїзду з окупованої території, і за його порушення туристи можуть понести кримінальну відповідальність, аж до тюремного строку. Для власної безпеки туристам рекомендується дотримуватися українського законодавства й перетинати кордон тільки з дозволу прикордонної служби України в Херсонській області. 
Особливо уважними потрібно бути любителям морських прогулянок. ТЗПС рекомендує пересвідчитися, що у туристичної компанії й капітана судна є дозвіл влади України на відвідування одного з портів Криму. КК України передбачає кримінальну відповідальність за організацію незаконного переправляння осіб через державний кордон країни. Варто нагадати, що в цей час органами прокуратури України відкрито й розслідується 97 кримінальних проваджень за такими протиправними діями.
Також бути дуже обережними рекомендують і особам, які надумали придбати нерухомість у Криму, радячи відмовитися від цього або ж здійснювати операцію тільки на території, підконтрольній українській владі.
Крім того, товари й послуги, які пропонують у Криму, російським туристам краще не купувати. Особливо дорогі, світових брендів. Оскільки існує дуже велика ймовірність того, що там продають фальсифікат або товар, на який не поширюватиметься гарантійне й сервісне обслуговування, бо світові бренди зникли із кримського ринку у зв’язку з міжнародними санкціями.
Незважаючи на правильну правову оцінку товариства, 22 червня його сайт на вимогу Генеральної прокуратури РФ було заблоковано. А товариству погрожують кримінальною справою та наданням статусу «іноземного агента».