У Луганському обласному управлінні ДСНС немає карти мінування полів, тому всі свої дії воно погоджує з військовими. У штабі АТО, найімовірніше, такий секретний документ є, але життя підказує, що навряд чи в ньому враховані всі небезпечні зони. Скільки було випадків, коли українські бійці потрапляли на власні розтяжки — «сюрпризи» на карту не наносять, і згодом про них забувають. А ще варто врахувати ділянки, заміновані незаконними збройними формуваннями. У цій ситуації можуть допомогти прилади для сканування полів, але в області їх немає. Жодного!
Це значно ускладнює роботу ДСНС і лісомисливських господарств. Рятувальники й пожежники часом не можуть загасити вогонь, який виник у лісі від обстрілів, оскільки туди неможливо проїхати через мінні поля. І вертольоти використовувати не можна. У ліпшому разі межі пожежі обливають водою, окопують і чекають, коли вогонь сам згасне. Але й так люди працюють із великим ризиком для життя. 7 червня від снарядів загорівся Капітанівський ліс. Працівники лісомисливського господарства почали окопувати ділянки, але трактор наїхав на фугас. Тракторист, на щастя, живий. Не змогли загасити вогонь і в молодому лісі під Щастям. Туди не пустили військові: територію заміновано. Один фугас все-таки вибухнув. Майже 300 га лісу згоріло під Трьохізбенкою.
За інформацією начальника ГУ ДСНС в області Ігоря Савельєва, лише за один тиждень у Станично-Луганському районі сталося 28 пожеж. Основна причина — обстріли української території з боку бойовиків.
— Для гасіння доводиться ризикувати життям рятувальників, адже вони виконують свою роботу попри обстріли, — каже Ігор Савельєв. — З початку року вже загинуло 19 наших співробітників.
Попри екстремальні умови роботи, луганські рятувальники жодних особливих преференцій не мають. Техніки немає, пожежні рукави й піна для гасіння — у великому дефіциті, про сучасне екіпірування доводиться тільки мріяти. Про проблеми лісівників говорить і начальник Луганського облуправління лісомисливського господарства Володимир Шевченко: бракує ПММ, техніки, людей. Маленька зарплата не відповідає ризику. Важко, небезпечно, але люди розуміють: це війна.

Луганська область.