Народний депутат Ігор Артюшенко вимагає звільнення ректора Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, що пропагує цінності «русcкого мира».

Минулого тижня депутат звернувся до міністра освіти і науки Сергія Квіта, і днями стала відома реакція останнього. «МОН офіційно звертається до Запорізької обласної ради, в комунальній власності якої перебуває вказаний інститут, стосовно невідкладного звільнення В. Пашкова з посади ректора Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, а також до Служби безпеки України з вимогою провести розслідування антидержавної діяльності цієї особи».
Пояснимо, про кого йдеться. Володимир Пашков — доцент одного із запорізьких вишів, ще в 1990-ті роки почав кар’єру проросійського активіста. Брав участь у створенні й очолював численні формування «российских соотечественников» та структур «русского мира» в Україні. У 2006 році, щоб зробити «приємне» «помаранчевій» владі в Києві, а головне — показати, «хто в домі господар», місцева облрада призначила добродія Пашкова ректором Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Чимало його колег-депутатів щиро поділяли погляди Володимира Васильовича, хіба що так складно, як він, висловитися не вміли. А сам Пашков був ініціатором найбільш одіозних рішень і звернень, прийнятих Запорізькою облрадою з приводу «великої і могутньої», «захисту російськомовних» тощо. Та й на загальноукраїнському рівні він якийсь час навіть очолював одіозний і вже офіційно заборонений «Русский блок». Нагадаємо: саме з ініціативи останнього в Севастополі ще 23 лютого 2014 року почали створюватися «загони самооборони», що мали стати прикриттям для дій російської армії в Криму.
Ще за часів Януковича (в 2011—2013 роках) у запорізьких ЗМІ з’являлося чимало матеріалів, в яких ішлося про зловживання в очолюваному В. Пашковим інституті. Публікувалося навіть звернення колективу з вимогою звільнити ректора.
Численні відозви запорізької громадськості до облради (починаючи з осені 2014 року) з тією ж вимогою успіхом не увінчалися. Остання знехтувала й відповідним проханням народного депутата І. Артюшенка від 9 грудня 2014 року. І ось справа отримала продовження: до питання звільнення апологета «русского мира», як його називають у своїх зверненнях представники запорізької громадськості, підключилося Міністерство освіти і науки України.

Запоріжжя.