На одну з найближчих сесій Одеської обласної ради буде винесено питання про роздамбування озера Сасик і його повернення в природний стан. 

У березні цього року голова Одеської облради Михайло Шмушкович підписав розпорядження про створення робочої групи «з вивчення проблемних питань озера Сасик». Крім представників облради, до неї увійшли керівники й фахівці Інституту морської біології та Інституту проблем ринку й економічних досліджень НАН України, Дунайського біосферного заповідника, Українського товариства охорони птахів, низки інших природоохоронних організацій і фондів, а також обласного департаменту екології. Днями відбулася перша нарада цієї групи.
У 1978 році, з метою поливу чорноземів, лиман Сасик перетворили на озеро площею 210 квадратних кілометрів, побудувавши дамбу завдовжки 14 кілометрів і завширшки 150 метрів, а прісну воду в новостворене озеро пустили по каналу з Дунаю. Однак опріснення Сасика не сталося, а полив солонуватою водою полів призвів до того, що майже 30 тисяч гектарів землі виявилися осолонцьованими й фактично знищеними. Сасик на сьогоднішній день — одна з найнаболіліших проблем півдня Одеської області. Проблема, яку багато років намагалися не помічати, відкладаючи її розв’язання «на потім».
Робоча група проаналізувала велику кількість документів. Домінуюча точка зору науки й громадськості така: необхідне термінове роздамбування Сасика. Про це, зокрема, йдеться в експертному висновку Прибережного й Морського союзу ЄС і в доповідній записці Національної академії наук України.
Академік НАН України Борис Буркінський нагадав, що українські науковці від самого початку були проти опріснення озера. Указані ними ризики підтвердилися. Виходячи із усього вище перерахованого, робоча група одностайно ухвалила рішення про необхідність роздамбування.
Проте, щоб не повторювати помилок попередників, члени робочої групи не збираються поспішати й рубати з плеча. Важливо підійти до процесу раздамбування максимально обережно й коректно. У якому саме місці до нього приступати, якої пори року (науковці рекомендують осінь) і ще врахувати безліч нюансів. Наприклад, паралельно з руйнуванням дамби необхідно вирішувати й питання закриття каналу Дунай—Сасик. Якщо цього не зробити, то змішуватимуться морська й прісна вода, виникнуть проблеми з потрібним рівнем солоності. Але якщо закрити канал «намертво», то в разі паводків можливі проблеми для місцевих громад. Компромісне й логічне рішення — шлюз на каналі. «Рішення про роздамбування Сасика не може бути вольовим і одноособовим. Перш ніж проект буде винесено на сесію, він має пройти певну процедуру, бути заслуханим на профільних комісіях. Це велика відповідальність, і нам належить переконати депутатів у своїй точці зору», —  пояснив голова обласної ради Михайло Шмушкович.
Голова бюджетної комісії Одеської обласної ради Юрій Маслов взяв на себе зобов’язання віднайти необхідні для роздамбування кошти. «Дуже сподіваюся, що керівники наших проектних організацій поставляться до цього як до важливої соціальної місії. Коли матимемо на руках політично-адміністративне рішення і технічну документацію, нам буде значно легше звертатися в структури ЄС і просити підтримки в цьому питанні. Можливо, буде потрібно залучити не один проект, але всі ми розуміємо: давно назріла необхідність вирішувати проблеми Сасика. Це гниюча рана на тілі області», — відзначив Юрій Маслов.

Одеська область.

 

 

Голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович.

Фото прес-служби Одеської облради.