Нобелівський лауреат 1974 року в царині економіки Фрідріх Август фон Хайєк бачив світло в кінці тунелю одвічних людських негараздів у створенні регіональних громадських організацій, де кожний може проявити себе.

...Після бурхливої літньої зливи у нас потік дах: розійшовся ондулін. Сусіди дали нам номер мобілки, за яким можна викликати бригаду ремонтників, і через півгодини у наш двір ступили хлопці в майках із написом «Ніколи не здавайся». Вважаючи, що це чергова бригада «Ух!», ми приготувалися їм заплатити. Але у відповідь почули:

— Грошей не беремо, бо представляємо громадську організацію.

Отак я, на свій подив, дізналася, що в рідному місті вже давно діє «Альтернативна комунальна служба», яка безоплатно допомагає пенсіонерам розв’язувати побутові проблеми. А поспілкувавшись з ними, дізналася, що два роки тому громадське об’єднання «Нові обличчя» на чолі з Володимиром Карплюком розробило Програму розвитку Ірпінського регіону.

Фрідріх Хайєк має рацію: справді, треба добре знати, хто чого вартий, щоб знайти людей, готових щосереди з 17-ї до 19-ї години безплатно давати консультації для пенсіонерів, як це робить начальник управління Пенсійного фонду України, що в місті Бучі, Сергій Скрипник, залучивши інших юристів, здатних розібратися з непорозуміннями у нарахуванні пенсій або підготувати документи до судового процесу. Запропоновано й проект безплатного лікування зубів дітей-сиріт і дітей-інвалідів Приірпіння, а для школярів і пенсіонерів передбачено істотні знижки, і це зробив головний лікар центру стоматології «Посмішка» Ігор Жовтан. Цікаво, що і Сергій Скрипник, й Ігор Жовтан — молоді люди, як і сам голова громадського об’єднання «Нові обличчя» Володимир Карплюк.

Завдяки йому в Ірпені почав діяти проект «Шедеври світової класики. Музичний дивосвіт» — спільне дітище громадської організації «Нові обличчя» та Мистецького центру «Камертон» у співпраці з викладачами та студентами Київської національної музичної академії ім. П. Чайковського, Інституту музики ім. Р. Глієра, Ірпінської дитячої музичної школи та інших профільних установ. І все те — знову ж таки безплатно.

Як не пригадати старовинну притчу про Сократа, якому дорікнула гетера, що у нього тільки дванадцять учнів, а за нею, лиш вона поманить пальцем, усі чоловіки біжать. «Тобі ж легше, — відповів на те філософ. — Ти їх ведеш униз, а я — вгору».

Вгору і вгору поклала собі вести громаду приірпінського регіону організація «Нові обличчя». У рамках «Камертона» відбувся перший вечір класичної музики «Сузір’я оперних шедеврів». Наступну зустріч було присвячено Великому посту.  Своєрідним екскурсом у різні країни та епохи, де творилася музика, стали й інші зустрічі з прекрасним.

Понад 8000 жителів стали постійними відвідувачами концертів «Камертона». Здавалося б, у наш час падіння духовності — це великий успіх, тим часом голова об’єднання «Нові обличчя» Володимир Карплюк і керівник проекту «Мистецький центр «Камертон» Юлія Бережко-Камінська звертаються до матерів Приірпіння, висловлюючи занепокоєння, що у залі — переважно люди старшого і літнього віку, а молодь залишається за порогом із пляшкою пива.

Розуміючи, що життя треба змінювати не гаслами та гучними промовами, Володимир Карплюк створює для дітей безплатні гуртки, винаймає для цього приміщення та забезпечує матеріалами. Під патронатом «Нових облич» постійно перебувають і юні спортсмени. Втім, не тільки молодь. Розрадою для багатьох ірпінських пенсіонерів став клуб «Друга молодість», де можна не тільки зайнятися ділом до душі, а й проконсультуватися з психологом чи дієтологом.

На додачу до добрих справ Володимир Карплюк допомагає виходити журналу «Пульсар Приірпіння», що публікується на глянцевому папері з розкішними ілюстраціями і вартість якого є дуже бюджетною для передплатників.

До речі, під час презентації цього видання у залі сиділи ті, що витрачають на нього великі матеріальні ресурси, та жоден з них (!) не виступив, щоб, як заведено нині, «попіаритись». І це породжує надії на те, що в українському суспільстві з’явилися підприємці, ладні продовжувати традиції Симиренків і Ханенків.

Наталя ОКОЛІТЕНКО, письменниця.

 

Православний храм у Романівці також зводять за допомогою «Нових облич».

Фото з архіву автора.