Учора протести в Єревані тривали. Щоправда, їх учасники вирішили віддати баки для сміття (які вони використовували для спорудження барикад) комунальним службам. Бо ті поскаржилися, що в місті нема в що збирати непотріб. Комунальники, водомети, обіцянки стояти до кінця... Усе це — ніби дежавю. Чи можна порівняти вірменський «енергетичний майдан» з нашою Революцією гідності? Сьогодні відповідь на це запитання намагаються почути в Україні.

Олександр Божко — перший Надзвичайний і Повноважний Посол України у Вірменії, письменник, перекладач, вірменист, нині він став очевидцем буремних подій у Єревані:
— Учора ввечері разом із моїми єреванськими друзями я побував на проспекті маршала Баграмяна і начебто повернувся в осінь 2013-го. Та сама піднесеність, яка панує серед людей, впевненість у правоті своєї справи і радість від того, що «разом нас багато». І це важливо, бо соціальні протести проти підвищення тарифів були й місяць тому. На них збиралися пару десятків пенсіонерів з виразом приреченості на обличчях. А зараз інше — переважно молодь, освічена, нелякана, дещо зухвала у своїй впевненості, що це саме вони — вірменський народ, а не ті, хто тримає у своїх загребущих руках і владу, і грошові потоки, і силові структури.
І ще одне, що важливо для нас. До цього я був приголомшений рівнем зомбованості вірмен російським телебаченням. Бувало, тільки заходила  розмова про Україну — одразу ж тобі «аргументи» від кисельових та соловйових. А тепер російська пропаганда після своїх «репортажів» з Єревана — об’єкт номер один для глузувань та дотепів «вірменського радіо». Що називається — допекли...
Важко спрогнозувати, чим закінчиться «енергетичний майдан» (занадто багато різних чинників, у тому числі, й геополітичних). Проте теперішні події, як на мене, дадуть потужний поштовх до формування у Вірменії громадянського суспільства, яке, в разі успішності протестної акції, буде свідоме своєї сили й можливостей впливати на прийняття в країні важливих рішень.
Лана Карлова попросила представити її як пересічну мешканку Єревана, оскільки вважає, що події, які нині відбуваються у Вірменії, об’єднали людей, незважаючи на їхні професії та соціальний статус. На її думку, в  «енергетичного майдану» немає політичного підґрунтя:
— Стався соціальний вибух. Свого часу Вірменія продала електромережі російському «ІНТЕР РАО ЄЕС», створивши «Електричні системи Вірменії». Через непрофесійний менеджмент компанія-монополіст зазнала значних збитків і накопичила борг у 250 млн. доларів. Тому й було вирішено істотно підняти тарифи за електрику для населення, яке у Вірменії, переважно, бідне. Але чому за непрофесійний менеджмент повинні розплачуватися вірменські громадяни? Тим більше у суспільстві прекрасно розуміють, що подорожчання електроенергії спричинить підвищення цін практично на все.
Тому наша активна молодь, енергійні люди минулої п’ятниці вийшли на вулиці з протестами. Після ганебного розгону демонстрації (коли було затримано понад 200 осіб, а 18 одержали ушкодження), до молоді приєдналися люди старшого віку. Цей розгін викликав великий резонанс у суспільстві. Вийшли ті, що раніше спостерігали за протестами через Інтернет чи телебачення...
— Яка кінцева мета демонстрації, чого чекають люди?
— Усі чекають, щоб президент Серж Саргсян офіційно озвучив рішення про скасування підняття тарифів. І стоятимуть до кінця...
І я наголошую, що люди, які вийшли на протест (а нині до Єревана приєдналися й інші міста), не роблять політичних заяв! Тільки економічні вимоги. Тому тут усіх так обурює, що Росія викривлено подає інформацію про події у Вірменії.
Схоже, як розвиватимуться події у Вірменії далі, справді залежатиме від дій президента Сержа Саргсяна. Адже й на наш Майдан людей вивели економічна криза, небажання миритися з корупцією та безкарністю у  країні і мрії про іншу, демократичну модель суспільства... Політичні гасла додалися пізніше. Так само, як і зовнішній ворог, на роль якого, власне кажучи, Росія вибрала себе сама.

 

 

Під посольством Вірменії у Києві відбулася акція солідарності з тими, хто протестує проти підвищення комунальних тарифів у Єревані (Вірменія).

Фото Сергія Нужненка/УНІАН.