Відтепер кожен, хто володіє фактами про вчинення корупційних дій у вищих ешелонах влади, може повідомити про них в «Народне бюро розслідувань». Про його утворення розповів учора під час прес-конференції народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Рабинович. За його словами, бюро займатиметься збором матеріалів від пересічних громадян про зловживання високих чиновників. Далі ці дані передаватимуть у правоохоронні органи. Якщо кримінальні справи не порушуватимуться, то про всі доведені факти парламентарій, обіцяє інформувати публічно.
Щоб показати, як саме діятиме народне бюро, Вадим Рабинович навів такий приклад. Ще в березні в центрі Києва була спроба замінування синагоги Бродського. За цим фактом затримали трьох осіб на машині з тюменськими номерами. Однак уже через годину цих людей відпустили за вказівкою тепер уже колишнього керівника головного слідчого управління СБУ Василя Вовка. Один із відпущених, переконує парламентарій, — копія фоторобота вбивці Олеся Бузини. Для того, щоб з’ясувати, за яких обставин підбурювачі громадськості до безладів так швидко вийшли з-під варти, «Народне бюро розслідувань» почало збирати матеріали про причетного до цього посадовця. З’ясувалося, що це людина з невеликою зарплатою і скромною декларацією. Але у володінні цього чиновника, запевняє народний депутат, є розкішні маєтки. Він їздить на дорогих автівках і відпочиває на дорогих курортах, «кришує» десятки компаній і влаштовує до СБУ людей з вулиці. Хоча формально цю людину звільнено зі служби, але ж за всіма фактами варто порушувати кримінальну справу. Вадим Рабинович поінформував про те, що всі матеріали, зібрані бюро, передаються у правоохоронні органи.
Схожі матеріали про корупційні зловживання високопосадовців парламентарій обіцяє надавати до уваги громадськості щотижня, а потім передавати їх правоохоронним органам. А вже за два тижні бюро матиме свій власний сайт.