Олег Кулініч, група «Відродження»:
— Хочу привернути увагу до питання децентралізації, зокрема об’єднання громад. Основною проблемою цієї реформи, на мій погляд, є відсутність стимулів до об’єднання. Одним із основних стимулів є земля. Минулої п’ятниці під час години запитань до уряду віце-прем’єр Геннадій Зубко розповів про підготовку законопроекту, який надаватиме право об’єднаним громадам розпоряджатися землею. Але навіщо щось розробляти, коли у Верховній Раді вже давно зареєстровано проект закону № 1159, який підписали 22 народні депутати з усіх фракцій та який підтримано профільним комітетом. Півроку документ не розглядається в сесійній залі. Не секрет, що він активно блокується. 

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:
— Біля Верховної Ради вирує мітинг людей, які представляють малий та середній бізнес.
Сьогодні вони вимагають прийняття закону, який скасовує застосування касових апаратів — це законопроект №1718. Ми будемо стосовно них несправедливими та нечесними, якщо сьогодні не проведемо повноцінну нараду з представниками бізнесу з цього питання і не ухвалимо той закон, який дасть можливість їм працювати.
На площі перед парламентом представлені також профспілки. Вони говорять про те, що за час правління цього уряду 78 млрд.100 млн. гривень додатково знято з людей. Це податки, пенсії, які оподатковуються. Вони не хочуть з цим миритися і абсолютно праві. Крім того, здорожчали ліки, комунальні тарифи і водночас нуль індексації. Тому разом із профспілками ми вимагаємо виконати домовленості, підписані всіма лідерами фракцій разом із профспілками. Там є п’ять законопроектів про індексацію пенсій та заробітних плат, про скасування податку на пенсії, два законопроекти про зниження тарифів.

Олег Березюк, фракція «Самопоміч»: 
— Коли помирає одна людина — це горе для родини. Коли помирають тисячі — для країни це вже статистика. Два тижні тому у Львові помер хлопчина 23 років. Цей хлопчина є символом нашої неспроможності і злочину держави перед людьми. Через таку смерть деінде у відставку подали би Прем’єр-міністр, міністр охорони здоров’я і ми з вами. Цей хлопець помер через бідність — від ботулізму. Надворі 21 століття, а в країні немає сироватки від ботулізму. Тому звертаюся до Прем’єр-міністра, негайно особисто почати керувати Міністерством охорони здоров’я, яким править не міністр, а українська фармацевтична мафія, яка доводить до такої ситуації. Усе, про що говорили мої попередники, не відбудеться, якщо не буде якісної політичної системи. А її не буде через те, що парламент не ухвалив якісний закон про вибори. Тому цей тиждень — тиждень політичного українського Рубікону — це закон про вибори та початок публічної роботи щодо конституційних змін.

Володимир Литвин, група «Воля народу»:
— Складається враження, що Київ, влада, всі інститути живуть паралельним життям. Звернення людей — це останній крик. Із них 95% свідчать про те, що люди вмирають, не мають коштів на операції, хіміотерапію. А в нас постійно говорять про реформи, але нічого не робиться. Навіщо ці реформи, коли немає мінімального рівня медичного, соціального захисту людей. Ще одна проблема — свавільне скорочення мережі шкіл. Якщо вже сказали, що буде адміністративно-територіальна реформа, давайте спільно з громадами визначимося щодо підходів її здійснення, а потім говоритимемо про оптимізацію мережі навчальних і медичних закладів.

Юрій Бойко, «Опозиційний блок»:
— Минулого тижня в Парижі пройшла зустріч Нормандської четвірки, на якій міністр закордонних справ закликав до виконання Мінських угод в повному обсязі. Це повністю відповідає позиції нашої політичної сили, яка зареєструвала десять законопроектів, спрямованих на виконання мирної угоди. Вони допоможуть зберегти робочі місця і зупинити колапс. Замість продажу підприємств за безцінь пропонуємо розвивати реальний сектор економіки і ставити на управління нашим державним майном українських фахівців. Принциповим для нас є питання про заборону на продаж землі.

Андрій Тетерук, «Народний фронт»:
— Торкнуся теми відставки міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка. Найбільш резонансною подією останніх тижнів стала пожежа на одній із нафтобаз Київщини. Катастрофа забрала п’ять життів і завдала збитків державі на 50 мільйонів гривень. Ситуація стала іспитом для держчиновників і виявила ганебну поведінку міністра екології. У цей час він був за кордоном — літав у Ніццу на приватному літакові одного із наближених соратників Януковича. У демократичних країнах посадовці після такого зазвичай самостійно подають у відставку. Ми наполягатимемо: діяльність міністра мають вивчити правоохоронні органи. Наша фракція наполягає на цій відставці.

Олег Ляшко, Радикальна партія:
— Очевидно, наступний місяць пройде під знаком змін до Конституції. Нині проект змін в частині децентралізації передано Президенту. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман представляв цей документ Венеційській комісії. Але ніхто з моїх колег-депутатів, лідерів фракцій не бачив змін, з якими ми їздимо за кордон. Це нонсенс! Вважаю, що процес реформування, який нині триває, повинен бути більш прозорим. За українською Конституцією жити не членам Венеційської комісії, а нашим громадянам. Від імені Радикальної партії скажу: фракція за жодних умов не проголосує за особливий статус Донбасу, бо це шлях до розколу країни. 

Юрій Луценко, «Блок Петра Порошенка»:
— Пропонуємо зосередитися цього тижня на питаннях, які вже є в порядку денному. Внесення нових вважаємо недоцільним і неефективним. Треба дати оцінку міністрам, нездатним організувати реформи. Підтримуємо відставку міністра екології, маємо чимало запитань про катастрофічну ситуацію в Міністерстві охорони здоров’я, про забезпечення бійців формою від Міноборони, про те, як раніше судимі потрапили в добровольчі батальйони МВС. Цього тижня варто ухвалити закони про вибори. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.