— Сашко, ми знаємо, що це не перший ваш концерт у зоні АТО для українських воїнів. Скільки і де ви виступали?
— З концертами для наших солдатів ми почали їздити недавно, з травня. Щойно тут, у Краматорську, у штабі АТО, ви слухали чотирнадцятий.  Були виступи виключно для військових, як зараз, були для військових із цивільними, наприклад у Дзержинську. 
Люди, які запрошують нас на концерт, розуміють, що це ризиковано. Ризиковано й для нас, і для воїнів, які будуть на виступі. Тому намагаються знаходити більш-менш спокійні місця, якщо є змога, військовослужбовці під’їжджають, щоб нас послухати. Але все ж таки кілька концертів ми дали під супровід канонади. 
— А як вам узагалі наша військова публіка?
— Військова публіка чудова. Ми щиро захоплюємося цими хлопцями, які боронять нашу країну. Звичайно, в різних місцях нас сприймають по-різному. Завжди позитивно, але десь більш емоційно, десь — більш стримано. Ситуація на різних ділянках фронту різна, і це не може не позначитись на характері виступу. 
Сьогодні в організаційному плані все значно легше, концерт у Краматорську був заздалегідь запланований, нас чекали. Зібралося багато слухачів, дуже тепла атмосфера. Приємно, що люди і на концерті підтримували, і підійшли після виступу, щоб подякувати за наші пісні, тисли руки, фотографувались... Це насправді дуже важливо, тому що артист не для себе виступає, артист виступає для публіки. І коли ти приїжджаєш виступати для такої специфічної публіки, для людей, які щодня ризикують життям, боронячи нашу неньку-Україну, захищаючи нас усіх, і вони так добре тебе приймають  — це багато вартує. Ми дуже вдячні воїнам, адже вони дають змогу решті людей далі жити, працювати, виховувати дітей. А нам — створювати пісні і виступати.
— У більшості українських виконавців тема війни з’явилась буквально півроку-рік тому. У деяких ваших піснях ця тема піднімалася ще п’ять, десять років тому. Що вас спонукало тоді писати на цю тему?
— До створення таких пісень, маю на увазі військово-патріотичного характеру, не тільки війна може спонукати. Спонукають люди, обставини, інформація, почуття, які ти переживаєш. Я дуже часто надихався емоціями під час спілкування з патріотичною молоддю. Багато пісень на патріотичну тематику народжувались у спілкуванні з «пластунами», з хлопцями та дівчатами з національного альянсу. Як показує час і досвід, ці твори знаходять відгук у серцях багатьох людей. 
— Пісня «Ніхто крім нас» просто шалено популярна серед військових. Коли виходить наступний ваш альбом і чи буде він присвячений військово-патріотичній тематиці?
— Наш новий альбом уже ось-ось має вийти. Він дозводиться на студії, там п’ятнадцять пісень, більшість із яких, звичайно, патріотичного характеру. Деякі написані раніше, одна з них узагалі є моєю першою піснею. А деякі створені зовсім недавно. Пісні розтягнуті в часі, але зібрані в один альбом такого соціально-патріотичного спрямування. 
— Багато відомих особистостей, артистів беруть активну участь у різних волонтерських проектах, а деякі навіть особисто відвозять допомогу для бійців чи підрозділів на передову. Ви теж є волонтером?
— Я скільки пам’ятаю, наш гурт постійно був задіяний у різних благочинних проектах. Ми передаємо речі, подарунки для благодійних аукціонів. А зараз у нас є чимало знайомих волонтерів, яким ми віддаємо частину грошей, виручених з концертів. А вони постійно працюють із підрозділами, їздять на позиції і краще знають, що потрібно бійцям. Зараз в українських артистів, як і в переважної більшості українців, заробітки не найкращі. Тому ця волонтерська хвиля, яка була на початку, трохи стихла, втратила потужність. Але якщо з’являється можливість, звичайно, допомагаємо волонтерам, бо розуміємо, що волонтери допомагають армії. І якщо не ми допоможемо, то хто ж тоді... 
А взагалі я вважаю, що занадто активна допомога чи благодійність шкодить, бо підміняються функції держави. Якщо ми акцентуємо велику увагу, великі кошти, великі зусилля в цьому напрямку — ми не сприяємо будівництву держави, яка б мала всі ці функції виконувати. Дуже важливо не загратися, як кажуть, не перейти межу. А енергію суспільства спрямовувати на оновлення держави, на те, щоб змусити саме державу виконувати всі ці функції, які зараз виконують волонтери і різні благодійні організації.

Олександр Олехнович (із зони АТО).

 

Зустріч зі старим знайомим, який давно воює на сході.

Фото надано автором.