До того спиртове виробництво у Зарубинцях Збаразького району Тернопільської області понад п’ять років простоювало. Відтак, тут першими вирішили взятися за виробництво біоетанолу.

Така продукція у нашій державі затребувана, а виробництво перспективне, адже біоетанол — речовина, що здатна робити пальне менш шкідливим для довкілля та зручним для функціонування двигуна автомобіля.
До слова, за нормами частка біоетанолу в пальному в Україні має становити не менше 5 процентів, але через його дефіцит ця норма досі не виконувалася.
В оновлення підприємства майже 60 мільйонів гривень вклали вірменські інвестори. Їм, за словами почесного консула Вірменії Норіка Геворкяна, довелося повністю замінити технології, оскільки завод тривалий час не працював, та перекваліфіковувати персонал. Нині на підприємстві працює понад 100 осіб з цього та довколишніх сіл Збаразького району Тернопільської області.
На переконання директора Зарубинецького спиртозаводу Дмитра Слободянюка, оновлений завод має добру перспективу. Потужність виробництва тут становить шість тисяч декалітрів на добу. А діяльність є прикладом успішної співпраці влади та підприємців за європейськими стандартами якості, прикладом співпраці державного підприємства та приватного бізнесу.
На заводі підготували 500 тонн сировини для випуску біоетанолу для збуту в Україні. 
Аналогічну продукцію планують виробляти ще на одному спиртозаводі Тернопільської області.
Днями відновив роботу Борщівський спиртозавод, де вже через три дні ємності наповнилися першими двома тисячами декалітрів спирту. За словами голови Борщівської райдержадміністрації Людмили Юзьків, поки що сировиною служить бурякова патока, запасів якої вистачить на місяць. Після цього ситуація має ще покращитися, адже наближається період жнив та збільшиться кількість ринків заготівлі сировини для виробництва спирту, завод запрацює ритмічно і стабільно.
Нині на підприємстві у Борщові виробляють мелясний спирт, який заплановано експортувати у Грузію.

Тернопільська область.