На вчорашньому засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року, її голова Г. Москаль (на знімку) продемонстрував величезні теки інформаційних матеріалів, якими володіє комісія, зокрема, щодо побиття мітингувальників та журналістів під час протестних акцій у листопаді 2013 — лютому 2014 року. Використання проти мітингувальників спецзасобів і зброї, численних поранень і вбивств, як з боку протестувальників, так і з боку працівників правоохоронних органів.

Однак офіційних відповідей на запит ТСК досі не надійшло. Отримано лише лист із Вінницької області щодо захоплення ОДА, а також відповідь Мін’юсту, що такої організації як «Правий сектор» не зареєстровано. Керівник ТСК звернувся до присутніх представників МВС і СБУ із запитанням, чи справді розроблялися плани розгону мітингувальників «Хвиля» і «Бумеранг». Копії відповідних документів щодо таких планів Г. Москаль оприлюднив у соціальних мережах і ЗМІ ще під час розпалу протистоянь. Однак у силових відомствах цю інформацію не підтвердили.

Заступник міністра внутрішніх справ С. Яровий на засіданні ТСК заявив, що у відомстві не виключають, що всі документи було знищено. «Будемо вважати, цей план був знищений, — сказав заступник міністра. — На жаль, жодних документів немає. За допитами всіх посадових осіб плану «Хвиля» не було».

Начальник управління внутрішньої безпеки СБУ М. Кущаєв повідомив, що у спецслужбі не виключають існування плану «Бумеранг», однак всі документи перед приходом нового керівництва також було знищено. «Коли прийшло нове керівництво, всі старі документи було знищено, — сказав представник СБУ. — Всі сто відсотків документів, і навіть акти на знищення документів було знищено».

Г. Москаль також зажадав від представника СБУ пояснень щодо інформації і фото, оприлюднених в американському інтернет-виданні, — де у внутрішньому дворі СБУ 20 лютого перебувають люди зі зброєю та з жовтими пов’язками на руках, яких потім було помічено під час розстрілів людей на Інститутській. На це М. Кущаєв відповів, що за дорученням Генпрокуратури було проведено службове розслідування. Працівників «Альфи» допитали і вони надали письмові пояснення, а всі матеріали розслідування направлено до ГПУ.

Представники МВС і СБУ на засіданні ТСК також повідомили, що нині не відомо місце перебування колишніх керівників міністерства і служби. Зокрема, за інформацією СБУ, попередній голова СБУ та його заступники, а також командир «Альфи» наразі перебувають чи то в Криму, чи то в Росії. А командир «Беркуту» також переховується в Криму. Покинули материкову частину України і виїхали до Криму, за даними правоохоронців, також 67 колишніх працівників «Беркуту», в основному це представники донецького, луганського і київського «Беркуту». Трьох колишніх працівників «Беркуту» затримано.

Із близько 10 запрошених представників силових відомств — МВС, СБУ та ГПУ — прийшли троє офіційних осіб. На початку засідання голова ТСК Г. Москаль заявив, що звернеться з депутатським запитом до Голови Верховної Ради, щоб відсторонити від посад тих посадовців, котрі проігнорували запрошення до парламенту.

ТСК не ухвалила жодного рішення через відсутність кворуму.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.