Ситуація навколо грецького боргу залишається неясною. З настанням ночі 1 липня країна не виплатила МВФ черговий транш у розмірі 1,6 млрд. євро. Це підтвердив і офіційний представник фонду Джеррі Райс.
У такий спосіб Греція з популістським урядом стала першою економічно розвиненою країною світу, яка допустила технічний дефолт за 70-річне існування МВФ. Її репутаційний рейтинг опустився до рівня таких неплатників, як Судан, Сомалі, Камбоджа та Гондурас. Останньою країною, яка не розплатилася вчасно із МВФ, була Зімбабве — в 2001 році. Тепер для Греції офіційно буде недоступна програма фінансової допомоги.

За кілька годин до краху...

Тим часом у вівторок ввечері в Афінах понад 20 тисяч людей зібралися перед будівлею парламенту із прапорами Євросоюзу й Греції. Вони вимагали від депутатів і уряду підписання договору з міжнародними кредиторами про продовження фінансової допомоги країні. До опівночі уряд Греції, здається, теж прозрів і встиг направити до МВФ прохання про перенесення строку платежу на листопад. Про це повідомив співгромадянам і журналістам віце-прем’єр Греції Янніс Драгасакіс.
За його словами, нові пропозиції Греції надіслано учасникам міжнародних переговорів, але «питання трудових відносин і пенсій залишаються незмінними». «Ми переконливо просимо кредиторів урахувати, що економіка Греції шість років перебуває в кризі, а їхні вимоги призведуть до її падіння ще на 10 відсотків», — додав Янніс Драгасакіс.

Чи потрібен референдум щодо боргів? 

Ініціатори його проведення вже й самі зрозуміли, що тягти людей до урн уже немає сенсу. Європа не піддалася на шантаж і впертість Афін. Але все-таки міністр фінансів Греції Янніс Варуфакіс пообіцяв європейцям скасувати його, якщо переговори стосовно боргу продовжаться і будуть враховані прохання уряду про його реструктуризацію. На його твердження, Греція готова до «життєздатної угоди» з партнерами.  М’яч начебто знову опинився на половині поля єврогрупи й кредиторів. І 1 липня вони вирішували — чи йти на чергові поступки Афінам. Адже потім подібні вимоги можуть висунути від лівого уряду Іспанії та інших країн, де до влади можуть прийти такі само, як у Греції, безвідповідальні популісти.