Улітку всі дороги в Тернополі ведуть на центральний ринок. Невеликі базари є в кожному мікрорайоні, але ціни там дещо вищі. Супермаркети вдень практично безлюдні: овочі та фрукти дорогі й не першої свіжості. Лише після робочого дня тут спостерігається пожвавлення: працюючий люд отоварюється, хоч тепер і ринки працюють допізна, тож альтернатива є. Якщо в супермаркети ранні овочі та фрукти везуть хтозна звідки, то на ринку вони переважно місцеві і відносно недорогі. Південні райони області традиційно спеціалізуються на вирощуванні ранніх овочів: Борщівський — на огірках і капусті, Заліщицький — на помідорах та перці. Жителі Лановецького району постачають молоду картоплю, Кременецького — полуниці, Бережанського — суниці. Чорниці везуть із сусідніх Львівщини та Івано-Франківщини, черешню — з Буковини. Через дорожнечу транспортування набагато менше ранніх овочів та фруктів з півдня України: переважно це морква, буряк, цибуля, часник. Відповідно ціни на них також кусаються. Щоправда, місцеві господині вже складають конкуренцію, продаючи ці овочі пучками.
Відносно недорого можна купити молочні продукти: молоко, сир, сметану. Селяни кажуть: хоч і подорожчав проїзд, але все ж вигідніше продати на ринку літр молока за 7—8 гривень, ніж здати на завод за 2,60. Домашні яйця, як і кури, також не набагато дорожчі від фабричних. А ось ціни на м’ясо, незважаючи на те, що попит на нього влітку традиційно нижчий, ніж взимку, продовжують зростати. Гарна телятина вже коштує 90 і більше гривень за кілограм. Свинина також дорожчає, тож не кожен може дозволити собі борщ на реберцях. Заправити б сметаною — і то добре.
Аграрна Тернопільщина, де рівень безробіття один з найвищих в Україні, вирощує у домашніх господарствах багато якісної продукції, яку могла б продавати і за межі області, але тут досі немає гуртового сільськогосподарського ринку, хоча говориться про це вже багато років. Та й на центральному ринку в обласному центрі умови не з кращих: овочі та фрукти продають з лотків і автомашин вздовж вулиці Шептицького з інтенсивним рухом транспорту, через що часто виникають аварійні ситуації.

Тернопільська область.