Учора у Верховній Раді відбулося засідання ради коаліції, на якій лідери фракцій на чолі з Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом вирішували, чи збиратися у четвер, 9 липня, на позачергове засідання парламенту.

Із ініціативою скликання позачергового пленарного засідання виступила фракція «Блоку Петра Порошенка». «Минулого тижня ми не встигли розглянути законопроект «Про місцеві вибори», а є позиція Центральної виборчої комісії: якщо це не буде зроблено терміново, то ЦВК не стигне зробити певну низку речей, які необхідно виконати з точки зору законодавства, — пояснив перший заступник голови фракції Ігор Кононенко. — Це, зокрема, навчання працівників дільничних і територіальних виборчих комісій нового законодавства». Окрім того, до законопроекту про місцеві вибори подано понад 400 поправок від депутатів із різних фракцій.
Серед питань порядку денного позачергового засідання можуть бути й урядові законопроекти, які Верховна Рада не встигла розглянути минулого пленарного тижня, ухвалення яких є вимогами МВФ.
Ще перед скликанням ради коаліції підтримала проведення позачергового пленарного засідання парламенту депутатська фракція «Самопоміч». Однак ще минулого тижня у «Самопомочі» заявили, що голосуватимуть за законопроект про місцеві вибори (№2831-3) лише у разі врахування 14 концептуальних поправок від фракції. У «Самопомочі», зокрема, наполягають на запровадженні системи відкритих партійних списків, зменшені на половину чисельності депутатів місцевих рад, закріпленні переліку населених пунктів, де вибори не проводяться через тимчасову окупацію, відмові від участі у виборах партійних блоків, друкування бюлетенів на захищеному папері, забороні політичної реклами. Водночас лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк перед радою коаліції припустив, що у сесійній залі може бути застосована технологія зумисно «провалити» новий закон про місцеві вибори, щоб їх провести за старими правилами і законом. Утім Березюк запевнив: попри суперечності фракція «Самопоміч» не планує виходити з парламентської коаліції.
У фракції «Батьківщина» вважають, що держава не зазнає збитків від реструктуризації валютних кредитів. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що у падінні курсу гривні винна держава, а не люди. І саме держава має відповідати і врегульовувати це.
Кадрові питання на раді коаліції не розглядали. Заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко (котрий представляв на засіданні фракцію) перед радою коаліції висловив думку, що кадрові питання вирішуватимуть наступного тижня — Прем’єр-міністр внесе кандидатуру на вакантну посаду міністра екології. Не виключено, що на розгляд парламенту буде винесено і подання про призначення нового міністра охорони здоров’я — хоча Олександр Квіташвілі написав заяву про складання повноважень, однак Кабмін ще не розглядав її.
Наразі, за словами І. Кононенка, досі не вирішено питання про відставку Юрія Луценка з посади голови фракція «Блоку Петра Порошенка» — фракція ще не розглядала цього питання. Однак Кононенко висловив сподівання, що Луценко залишиться керівником фракції.
Представник «Народного фронту» на раді коаліції, перший заступник голови фракції Андрій Тетерук наполягав на розгляді на позачерговому засіданні, окрім закону про місцеві вибори, ще й «МВФівських» законів та трьох законів із блоку реформування поліції, які депутати не встигли ухвалити минулого тижня, зокрема, про дорожній рух, муніципальну варту.

P. S. Коли верстався номер, координатор коаліції, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко повідомив журналістам, що депутати таки домовилися провести 9 липня позачергове пленарне засідання парламенту і порядок денний буде насиченим. Зокрема, на розсуд сесійної зали буде винесено законопроекти про місцеві вибори, про скасування податку на пенсії у працюючих пенсіонерів, пакети законопроектів, на ухваленні яких наполягає МВФ, а також щодо реформування поліції. Лідери фракцій частково узгодили закон про місцеві вибори і сьогодні, імовірно, зустрінуться з цього приводу із Президентом. Питання про валютні кредити на позачерговому засіданні не розглядатиметься, оскільки у фракцій коаліції — різні позиції. Питання змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності може розглядатися парламентом у вівторок, 14 липня, а зміни до Конституції щодо децентралізації влади — наступного четверга, 16 липня.