Діти і педагоги Нескучнівської школи Донеччини 10 днів відпочивали на Львівщині. А нещодавно їх урочисто проводжали додому. За цей час вони побачили багато цікавого, побували у визначних місцях Галичини, потоваришували з «пластунами». Однак найбільше їх вразила святиня стародавнього міста Буська — церква Cв. Параскеви, де місцевий священик провів... обряд хрещення, адже 15-річна мешканка сходу вирішила охреститись у західноукраїнському храмі.

Не можна сказати, що це бажання у юної донеччанки виникло спонтанно. Коли священик розповідав дітям про святий храм, запитав, чи всі вони охрещені, і Вікторія зізналась, що ні. Він запропонував дівчинці охреститись, і вона погодилася. На моє запитання, чи схвалюють таке рішення батьки, відповіла, що, проводжаючи її на захід, обговорювали це питання. Отож перед обрядом юнка не хвилювалася.
У намоленому храмі панувала особлива атмосфера. Священик оголосив: ще одна людина хоче бути християнкою і визнавати віру Христа. Оскільки хрещення відбулося у храмі Святої Великомучениці Параскеви, то запропонував вибрати церковне ім’я Параскева, котра відтепер буде покровителькою дівчини. Свята Параскева буде для Параскеви-Вікторії тим авторитетом, до якого вона тягнутиметься протягом всього свого земного життя (ікони святої мучениці охороняють сімейне благополуччя і щастя. За церковними віруваннями, свята Параскева — покровителька полів і худоби. Свята мучениця — цілителька найважчих душевних і тілесних хвороб). Додому дівчина повернулася християнкою.
До слова, отець Михайло зазначив, що за останні місяці дедалі більше людей навертається до Христової віри. Вікторія четверта, яка охрестилася у греко-католицькому храмі, і двох мусульман також навернули у християнство.
Діти з Нескучного повезли додому приємні спогади про перебування на західноукраїнській землі. Тому дуже дякували господарям за гостинність, щирість, привітність і подарували намальований плакат, на якому — їхня подорож у Західну Україну та єдність сходу і заходу.

Львів.

 

На знімку: хрещення Вікторії.

Фото з архіву священика храму о. Михайла.