У Греції з кожним днем ситуація ускладнюється через відсутність грошей у банках. Греки, які одержують лише по 60 євро на день, почали дедалі більше висловлювати невдоволення владою. Адже та обіцяла скасувати банківські канікули одразу після референдуму й пояснювала народу, що «охі» на референдумі (ні — у перекладі з грецького) стане тому гарантією.

Але у вівторок міністр адміністративної реформи Йоргос Картугалос заявив, що відкриття банків цього тижня «технічно нездійсненне», оскільки немає домовленостей з міжнародними кредиторами, і переклав на них провину за затягування переговорів.
Тим часом прем’єр-міністр Алексіс Ципрас привіз у Брюссель проект «соціально справедливої і економічно обґрунтованої угоди» з розв’язанням проблеми грецького державного боргу. Він повідомив співвітчизникам, що в пакеті пропозицій є конкретика і щодо списання частини боргу, і щодо проведення реформ. Ципрас спробував заспокоїти греків тим, що бесіда з європейськими лідерами, за його оцінкою, була «позитивна».
Його оптимізм знову був перебільшений, бо члени єврогрупи, яка складається з міністрів фінансів країн єврозони, були буквально шоковані пропозиціями Греції і тим, що Ципрас намагається знову диктувати свої умови. Спільну точку зору на грецький пакет пропозицій висловив єврокомісар з економічних і фінансових питань. П’єр Московічі, який заявив, що вимоги про часткове списання заборгованості Греції й будь-які варіанти її реструктуризації взагалі не обговорюватимуться на засіданні міністрів фінансів єврозони. Він запропонував грецькому уряду покласти на стіл переговорів конкретні пропозиції з проведення реформ, які покажуть, як Афіни відроджуватимуть економіку, наповнюватимуть казну і обслуговуватимуть свої борги.
«Останній шанс для Греції сказати, чого вона хоче, настане ранком 10 липня», — оголосив у вівторок глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Він додав, що про всяк випадок Єврокомісія починає розробляти сценарій можливого виходу Греції із зони євро. «Я не хочу цього, але не можу запобігти, якщо Греція не зробить те, що повинна», — заявив Юнкер за підсумками вчорашніх перемовин.
Саміт Євросоюзу зобов’язав Грецію до 9 липня надати свої пропозиції щодо виходу з кризи й офіційний запит про нову програму допомоги від ЄС, МВФ і ЄЦБ. За словами президента Європейської ради Дональда Туска, крайній строк вирішення грецького питання призначено на неділю.
«12 липня в Брюсселі збереться новий саміт. Він проходитиме в двох форматах — саміт усіх 28 країн ЄС і саміт 19 держав зони євро. На порядку денному — критичне питання, яке стосується усіх. Провал переговорів означатиме банкрутство Греції», — прокоментував Дональд Туск.
Обнадіяла греків обережна заява канцлера ФРН Ангели Меркель, яка не виключила надання додаткової фінансової допомоги Афінам. Але вона додала, що поки не бачить у цьому необхідності.
Нагадаємо: до 20 липня Греція повинна розплатитися по векселях у 3,5 млрд. євро, що належать європейському Центральному банку. Неможливість виплати цієї суми боргу означатиме для Афін остаточний дефолт. Адже раніше країна вже прострочила платіж в 1,6 млрд. євро МВФ.
Як повідомляла наша газета, на референдумі, який проходив 5 липня, греки сказали «ні» попередній програмі міжнародних кредиторів щодо виходу з кризи. Вони повірили твердженням уряду, що воля грецького народу зломить опір європейців, і вони підуть на поступки. Але кредитори проявили твердість, а президент Литви Даля Грибаускайте висловила загальний настрій «молодих» членів Євросоюзу: «Час грецького бенкету за чужий рахунок минув, і платити за безвідповідальну поведінку нового уряду Греції країни єврозони точно не готові. Афінам доведеться ухвалювати рішення — чи не обрати їй іншу валюту на короткостроковий або середньостроковий період».

 

 

На знімку: Дональд Туск (ліворуч) вітається із президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером ФРН Ангелою Меркель під час саміту.

Фото прес-служби Європейської ради.