750 мільярдів єн (понад 6 млрд. доларів) економічної допомоги буде надано країнам басейну річки Меконг впродовж трьох років. Про це на сьомому саміті Японія—Меконг, який відбувся у Токіо, повідомив головуючий на зібранні прем’єр-міністр Країни вранішнього сонця Шіндзо Абе. Кошти підуть на розвиток В’єтнаму, Камбоджі, Лаосу, М’янми та Таїланду. А саме — на розвиток інфраструктури регіону, де проживає понад 300 мільйонів мешканців, управління його водними ресурсами, боротьбу зі стихійними лихами, а також на зміцнення співробітництва з міжнародними організаціями.
Останнім часом країни регіону Меконг дуже динамічно розвиваються. Про декого з них уже кажуть, що вони мають шанс перетворитися на чергового «азійського тигра». Водночас у кожної з них своя непроста історія. Усі п’ять країн  входять до Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Тож учасники саміту обмінялися думками щодо розвитку та співпраці країн АСЕАН, а також щодо реформи Ради безпеки ООН.
На саміті було затверджено й трирічну програму розвитку країн, так звану «Нову стратегію Токіо-2015», в якій зазначається, що регіон може стати «глобальним центром зростання» світової економіки. Ця програма є частиною проекту сприяння економікам країн Азії, яка обчислюється в 110 мільярдів доларів. Активну участь у її реалізації бере Азійський банк розвитку. Його було створено 1966 року, до нього входять 48 регіональних країн-членів, включаючи Китай та Японію, 19 — нерегіональних членів (США та європейські країни). Статутний фонд банку — 55 млрд. доларів. Головним завданням названо стимулювання розвитку економік Азії та Далекого Сходу через прямі позики та технічне сприяння. Штаб-квартира банку розташована в столиці Філіппін Манілі. Останні два роки банк очолює представник Японії Такехіко Накао.

Токіо.