Під таким гаслом учора у столиці відкрилася уже четверта книжкова виставка в рамках проекту «Український простір». Свою друковану продукцію представили з десяток кращих видавництв країни. Попри те, що розміщується ярмарок у приміщенні дитячої бібліотеки, знайти тут можна книжки для читачів різних вікових груп. На сусідніх стелажах мирно співіснують казки та технічні словники. «Ідея виставки: купи книжку — передай іншому. Людина, що придбала якесь видання, може його тут і залишити. І по завершенні заходу всі зібрані в такий спосіб книги буде відправлено на Донбас з наміром поповнити книжковий, інформаційний фонд людей на сході», — розповіла Яна Біленко, заступниця директора Центральної дитячої бібліотеки ім. Т. Шевченка м. Києва, в якій і проходить виставка — триватиме вона до 10 липня (на знімку).

Цей книжковий ярмарок став уже четвертим. Перший провели в листопаді минулого року. Всі зібрані видання, а їх рахунок йде на тисячі примірників, було передано українським військовим, у бібліотеки та школи у зоні АТО.
— Буквально щойно повернулись із Донбасу. Передали партію у майже 1,5 тисячі книжок, — розповідає один із організаторів виставки видавець Вадим Карпенко. — Приміром, у Краматорськ ми відправили 400 дитячих книжок. Тоненьких, маленьких, але дуже симпатичних. І просто так, безплатно, роздавали їх малечі на площі. Треба було бачити цих дітей, як вони ці книжечки обіймали, любовно гортали.
Ініціатори виставки переконують: на сході зараз сформувався потужний запит саме на українське слово. «Хоч як це дивно, останні події, які відбуваються з нами, з нашою країною, дали сильний поштовх розвитку національної свідомості. І ті люди, які ніколи раніше про це і не замислювались, тепер намагаються читати українські видання», — переконує Яна Біленко.
Усі зібрані під час роботи виставки невеличкі й недорогі дитячі книжечки організатори обіцяють подарувати малечі зі сходу. Дорогі, подарункові видання — передадуть до книгозбірень. А от на передову поїде філософська література та... поезія. «Ми зустрічалися із нашими бійцями. І їх цікавить саме це: твори, які допомагають відпочити душею. Ще дуже популярна там біблійська тематика», — каже Вадим Карпенко.
Триватиме виставка ще два дні. Утім, допомогти Донбасу друкованим словом можна буде й після її закінчення. Кожен охочий зможе поділитися книжками зі своєї сімейної колекції. «Можна приносити книги до нас у бібліотеку. Ми їх приймемо на зберігання, позначимо штампом «Український простір» і підготуємо до відправки в зону АТО», — каже Яна Біленко.
До слова, проект «Український простір», за задумом його організаторів, має сприяти формуванню єдиного українського національного інформаційного простору, що був би стійким до зовнішніх інформаційних впливів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.