Україна і Болгарія мають величезний потенціал розвитку двосторонніх взаємин. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Республіки Болгарія Росеном Плевнелієвим у вівторок (на знімку).

«Переконаний — потенціал наших відносин великий, і нам треба багато зробити», — сказав В. Гройсман, відзначивши, що в активізації двостороннього співробітництва велику роль відіграє міжпарламентська складова. «Україна — надійний партнер Болгарії, і Верховна Рада всіляко підтримуватиме розвиток наших взаємин», — зазначив керівник парламенту.
В. Гройсман подякував пану Президенту за послідовну підтримку Болгарією позиції України на міжнародній арені і висловився за подальшу координацію зусиль заради стабільності на європейському континенті. «Є моменти у житті кожної держави, коли підтримка друзів дуже важлива, і нині саме такий момент», — сказав він. Голова Верховної Ради також подякував за те, що Парламент Болгарії одним із перших ратифікував Угоду про асоціацію Україна—ЄС.
Під час зустрічі Сторони наголосили на важливості активізації двосторонньої співпраці в економічній, гуманітарній, освітній та культурній сферах.
Сторони також обмінялися думками про перебіг реформ в Україні і Болгарії. В. Гройсман зазначив, що Україна здійснює важливі реформи в умовах військової агресії з боку Росії та зруйнованої економіки.
«Верховенство права та демократія — це базові речі для розбудови України, і відповідний досвід Болгарії є важливим для нас», — сказав він. Ключовою реформою Голова Верховної Ради назвав реформу з децентралізації влади. «Децентралізація — ключ до формування ефективної системи врядування й успіху реформ в інших сферах», — сказав В. Гройсман, висловивши думку, що запропонована модель децентралізації є «найефективнішим підходом, аби мільйони людей включити в управління державою». Своєю чергою, Президент Республіки Болгарія заявив, що для нього особисто цей візит має особливе значення. «Україна для мене — фактично справа життя», — сказав він, подякувавши українському народу за «сердечне тепле ставлення» до його країни.
«Ми переконані у величезному потенціалі України і хочемо бути частиною її успіху», — сказав Президент Республіки Болгарія.
Пан Р. Плевнелієв заявив про готовність Болгарії надавати Україні всіляку допомогу на шляху здійснення реформ і євроінтеграції, поділитися відповідним досвідом. «Ми хочемо, щоб Україна була членом гідної сім’ї європейських народів», — заявив він. У цьому контексті Президент Республіки Болгарія заявив, що його країна підтримує необхідність запровадження безвізового режиму для українських громадян з країнами Євросоюзу.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.