На ХХІV щорічній сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі ухвалено резолюцію «Викрадені і незаконно утримувані громадяни України на території Російської Федерації». Рішення прийнято учора в Гельсінкі.

Ініціював розгляд проекту документа член постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї ОБСЄ, народний депутат Остап Семерак. Його ухвалили більшістю голосів без внесення жодних поправок та зауважень. У тексті рішуче засуджується викрадення наших співвітчизників із території України — в тому числі, члена парламенту Надії Савченко, кінорежисера Олега Сенцова та інших, а також їх незаконне переміщення через державний кордон і подальше затримання на території Російської Федерації. Такі дії з боку сусідньої держави і розгляд кримінальних справ стосовно згаданих українських громадян визнаються незаконними і нелегітимними, оскільки вони грубо порушують основні принципи прав та свобод людини і суперечать зобов’язанням Російської Федерації за Мінськими угодами, укладеними у вересні 2014 і лютому 2015 років.
Резолюція закликає Російську Федерацію суворо дотримуватися норм і принципів міжнародного права та зобов’язань в рамках ОБСЄ, Мінських угод. Йдеться також про невідкладне звільнення Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян, які незаконно утримуються в Росії, а також про їх безпечне повернення в Україну.

Прес-служба Верховної Ради України.