Серед багатьох реформ, які потрібно провести у різних сферах життя, ключовою є децентралізація влади, що має передати повноваження і фінанси на місця, розвинути регіональну демократію та місцеві еліти. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками регіональних засобів масової інформації на тему: «Конституційна реформа в частині децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування».

Історичність моменту саме зараз

Глава парламенту відзначив, що Конституційна комісія напрацювала достатньо якісний проект змін до Конституції в частині децентралізації та реформи самоврядування, який передбачає передачу влади на місця, ліквідацію районних держадміністрацій і створення натомість місцевими радами виконавчих комітетів. «Це зовсім нова якість прийняття рішень. Вирішення проблем людей», — підкреслив В. Гройсман.
Конституційні зміни, за словами В. Гройсмана, передбачають декілька принципових питань:
 повсюдність місцевого самоврядування; 
 субсидіарність — деузурпація влади; 
 фінансова самодостатність територіальних громад; 
 право місцевих органів влади на частину загальнонаціональних податків.

При цьому В. Гройсман наголосив, що важливо забезпечити контроль за органами самоврядування, щоб упередити зловживання чи вседозволеність. Для цього у проекті конституційних змін передбачено право Президента призупинити рішення місцевої ради і направити його до Конституційного Суду, і якщо КС визнає порушення в частині суверенітету і територіальної цілісності, Верховна Рада зможе призначити нові місцеві вибори.
Керівник парламенту висловив сподівання, що вже наступного тижня Верховна Рада не менш як 226 голосами направить проект закону про зміни до Конституції у частині децентралізації влади на висновок до Конституційного Суду. У серпні, згідно з наміченим планом і процедурою ухвалення змін до Конституції, повинно відбутися схвалення закону також 226 голосами. А у вересні вже має настати «момент істини» —коли за зміни до Конституції мають проголосувати не менш як 300 народних депутатів. «Відтоді зможемо розпочати новітню європейську історію України, основою якої є люди. Це принципово важливо», — наголосив В. Гройсман.
При цьому очільник парламенту відзначив, що запропоновані зміни до Конституції повністю відповідають Європейській Хартії місцевого самоврядування і отримали висновок найповажнішої європейської інституції у сфері права — Венеціанської комісії. «Всі повноваження і кошти будуть передані на місця, — сказав В. Гройсман. — Це зовсім нова якість прийняття рішень і вирішення проблем людей».
Голова Верховної Ради закликав регіональних журналістів стати провідниками реформ.

Людей треба не ламати, а переконувати

Відповідаючи на запитання представників регіональних ЗМІ, Голова Верховної Ради наголосив, що під час децентралізації та об’єднання територіальних громад жодного тиску чи нав’язування не буде. У кожній області має бути створено перспективний план об’єднання громад. На думку керівника парламенту, переконати у доцільності об’єднання громад зможе позитивний досвід — за його прогнозом, уже через рік будуть успішні приклади, і об’єднані сильні громади стануть прикладами і стимулом для слабких малих сіл.
Одне з запитань журналістів стосувалося проблеми об’єднання сіл, у яких проживають представники різних національних громад. Зокрема, у Чернівецькій області планують об’єднати українські і румунські села. І мешканці таких сіл побоюються, що після об’єднання їх представників може не опинитися при владі. На це В. Гройсман відповів, що староста села буде членом виконкому об’єднаної громади з правом голосу і матиме значно більше повноважень, аніж зараз. У старости села будуть широкі повноваження, обладнане робоче місце з комп’ютером, доступом до Інтернету та до державних реєстрів. У старости буде печатка, право підпису. Відтак, селяни зможуть у нього отримати необхідні довідки чи витяги з державних реєстрів.
Відповідаючи на запитання донецького журналіста, Голова Верховної Ради ще раз підкреслив, що у проекті змін до Конституції не йдеться про жоден особливий статус Донбасу, а лише про особливості здійснення місцевого самоврядування на окремих територіях Донецької та Луганської областей відповідно до нещодавно ухваленого парламентом закону.
Насамкінець глава парламенту висловив сподівання, що у Верховній Раді є потенціал 300 голосів для остаточного ухвалення конституційних змін. І вже невдовзі територіальні громади будуть задоволені перебігом реформ. Володимир Гройсман також заявив, що готовий нести персональну відповідальність за хід реформ з децентралізації влади. Захід було проведено у Верховній Раді за підтримки швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO).

Дослівно

Володимир Гройсман: 
«Жодного тиску не буде. Людей треба не ламати, а переконувати».

 

Учасники зустрічі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.