У середу новий міністр фінансів Греції Евклід Цакалотос направив офіційний запит про одержання нового кредиту по лінії Європейського механізму стабільності строком на три роки. Натомість Цакалотос клятвено пообіцяв почати виконання податкових і пенсійних реформ із понеділка й запевнив, що «новий пакет реформ і заходів економії має гарантувати стабільність публічних фінансів».

Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас, виступаючи в Європарламенті, також запевнив депутатів, що Афіни продовжать реформи. «Вибір, який зробили греки на референдумі, це не розрив зв’язків із Європою», — заявив він.
Не відомо, чи повірили цим новим запевненням європейці, але в багатьох країнах уже почали прикидати, у що їм обійдеться вихід Греції із єврозони. Наприклад, Франція підрахувала, що її втрати становитимуть від 45 до 75 мільярдів євро. У цих самих межах постраждає й економіка Німеччини.
Президент Європейської ради Дональд Туск також підтвердив: якщо з урядом Ципраса не вдасться домовитися до неділі, то постраждає не тільки Греція, а й усі держави єврозони.
Тим часом глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на зустрічі європейських лідерів у Брюсселі повідомив про детальне опрацювання плану щодо виходу Греції з Європейського союзу. Цей сценарій одержав назву Grexіt, яка складена з англійських слів Greece (Греція) і exіt (вихід). Він, зокрема, передбачає поступовий вихід Греції із усіх установ і організацій ЄС до кінця 2015 року. Насамперед ЄС планує скасувати її членство в Шенгенському договорі, а потім звільнити від усіх обов’язків, що випливають зі зв’язків Афін з інститутами й процедурами ЄС. Однак Жан-Клод Юнкер наголосив, що цей сценарій може залишитися на папері, якщо кредитори схвалять план грецьких реформ і погодяться й далі надавати Афінам фінансову підтримку.

 

У залі Європарламенту Алексіс Ципрас і Дональд Туск потиснули один одному руки. Але чи зможуть вони реально домовитися, покаже саміт, призначений на неділю.

Фото прес-служби Європарламенту.