Усього один день тривало відносне затишшя на найбільшій в Азії Токійській фондовій біржі після збурення за підсумками грецького референдуму. Однак уже 8 липня стало зрозуміло, що це було лише репетицією перед значно серйознішими випробуваннями, пов’язаними з різким обвалом фондового ринку Китаю, де індекс Шанхайської фондової біржі Shanghaі Composіte в середу впав на 5,9%, а в Гонконзі індекс Hang Seng знизився на 5,84%. Японський індекс Nіkkeі у середу теж уперше за останні тижні відкотився вниз від позначки в 20 тисяч пунктів.

Учора зниження основних котирувань тривало. Уже на відкритті Токійської фондової біржі за перші 30 хвилин ключовий індекс Nіkkeі, який відображає курси акцій 225 провідних компаній Японії, скотився вниз більш як на 3%. «Азійські фондові біржі відчувають вплив зниження котирувань на біржах Китаю, а, крім того, зберігається непевність навколо проблеми боргу Греції», — прокоментував ситуацію генсек японського уряду Йошіхіде Суґа.
Аналітики переконані, що події наступних днів залежатимуть від того, чи вдасться Китаю, який вживає зараз кардинальних заходів для опанування ситуації, стабілізувати фондовий ринок країни, а також від того, як виходитиме Європа із грецької кризи.

Токіо.