Сьогодні в Україні стартує вступна кампанія. Напередодні нетерплячих абітурієнтів можна було зустріти біля стендів Київського національного економічного університету. Єлизавета разом із мамою приїхала до столиці з міста Фастів. Подаватиме заяви одразу в кілька вишів та на кілька спеціальностей. Дівчині складно обирати між «високим і земним» — професією диктора-телеведучої та міжнародною економікою чи бізнесом.
Запитання з дитячого віршика «Ким бути?» більшість абітурієнтів сприймають суто філософськи: мовляв, головне — залишатися людиною. На жаль, зробити свідомий вибір майбутньої професії випускникам дуже складно: і через юний вік, і через вплив батьків, і через відсутність спеціалізації та профорієнтації в школі.

Цього року вступна кампанія відзначатиметься кількома нововведеннями: по-іншому обчислюватиметься конкурсний бал, зарахування відбуватиметься «в одну хвилю», а рейтингові списки приймальна комісія формуватиме за Єдиною державною електронною базою з питань освіти, з урахуванням пріоритетності заяв абітурієнтів. Про це розповіла на прес-конференції координатор освітніх програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Стрелюк.
На відміну від попередніх років, коли загальний конкурсний бал вступника складався із суми результатів зовнішнього незалежного оцінювання, творчих конкурсів та випробувань фізичних здібностей, середнього бала атестата, а також балів за перемогу в олімпіаді, у конкурсі—захисті робіт учнів—членів Малої академії наук, додаткових балів за закінчення курсів довузівської підготовки, цього року до кожної із цих складових застосовується ваговий коефіцієнт. Максимально можливий конкурсний бал — 210.
Результат ЗНО з кожного предмета має сформувати не менш як 20 відсотків конкурсного бала (ваговий коефіцієнт — не менш як 0,2). Це дає змогу вишам відібрати абітурієнтів з кращими знаннями із профільних предметів. Скажімо, для медиків знання з хімії чи біології важливіші за мовні й літературні.
Експерти «Опори» радять уважно вивчити вимоги до вступників, визначені навчальними закладами. Наприклад, відповідно до правил прийому до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, майбутні педіатри мають продемонструвати результати ЗНО з української мови та літератури, біології та хімії. Для обчислення конкурсного бала вступника застосовуються такі коефіцієнти: для хімії — 0,5; для біології — 0,3; для української мови і літератури (базовий рівень) — 0,2; для атестата — 0. Тобто найбільшу вагу матимуть результати ЗНО з хімії, найменшу — із «солов’їної». Середній бал атестата взагалі не має значення (його коефіцієнт — нуль). Це означає, що більше шансів вступити до цього вишу мають ті абітурієнти, котрі отримали вищі результати ЗНО з хімії.
Середній бал атестата виші можуть або враховувати, або ні: за нього можуть дати від 0 до 10 відсотків конкурсного бала (ваговий коефіцієнт від 0 до 0,1). Підсумки конкурсу творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення) мають становити не більш як 25 відсотків конкурсного бала. Найбільше від таких випробувань залежатиме доля майбутніх архітекторів та митців — вони за творчий конкурс можуть отримати до половини конкурсного бала.
Ще до візиту до приймальної комісії випускникам доведеться скласти рейтинг своїх бажань. «Дозволено подавати заяви про вступ на три спеціальності в кожному із п’яти університетів», — нагадує Ольга Стрелюк. Тобто загалом абітурієнт може подати 15 окремих заяв, але має вказати пріоритетність кожної — позначити її цифрами. Найлегше це зробити випускнику, який остаточно визначився з майбутньою спеціальністю — йому залишиться лише скласти рейтинг бажаних вишів.
Наприклад, абітурієнт хоче вивчати право і вважає, що найкращі знання отримає в Києво-Могилянській академії. Це його «пріоритет №1». Якщо вступник не пройде туди за конкурсом, тоді обере КНУ іменні Тараса Шевченка (пріоритет №2). Якщо і туди не потрапить, піде у КНЕУ (№3), Національну академію внутрішніх справ (№4) або в один із регіональних вишів (пріоритет №5). У разі, якщо за підсумками вступної кампанії абітурієнта рекомендують до зарахування на місця держзамовлення в Могилянці, решту його заяв анулюють. Якщо за конкурсом він пройде у другий за пріоритетністю виш, анулюють першу заяву та три останні.
Ситуація, коли одну людину могли рекомендувати до зарахування на місця державного замовлення одразу в кількох університетах, цього року буде неможлива. «Пріоритет не можна змінювати протягом вступної кампанії», — уточнює Ольга Стрелюк. Якщо вступник раптом змінить свої уподобання і не погодиться з раніше обраним варіантом, йому доведеться навчатися за власний кошт.

Документи виші почнуть приймати 10 липня. Порівняно з минулим роком 2015-го обсяги держзамовлення зменшено приблизно на 12 відсотків (здебільшого за рахунок заочників). З огляду на війну на сході, збільшено кількість бюджетних місць у військових та медичних вишах. Раніше в Міністерстві освіти і науки обіцяли, що 20 відсотків від держзамовлення навчальні заклади отримають за результатами вступної кампанії: гроші підуть туди, де навчатимуться найсильніші абітурієнти. Пізніше від цієї системи відмовилися. Обсяги держзамовлення визначали з огляду на кількість бюджетних місць, які інститути, університети та академії мали протягом трьох останніх років.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Графік проведення вступної кампанії 2015 року

10 липня     Старт прийому заяв та документів на денну форму навчання.
31 липня     Завершення прийому заяв та документів.
4 серпня     Оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням
(не пізніше     рекомендованих до зарахування на місця державного 
12:00)            замовлення.
4—8 серпня     Виконання вимог до зарахування на місця державного 
                      замовлення.
10 серпня     Зарахування вступників за державним замовленням.
(не пізніше     
12:00)     
12 серпня     Надання рекомендацій до зарахування на вакантні місця
(не пізніше     державного замовлення вступникам за рейтингом із числа
18:00)           рекомендованих до зарахування на навчання за кошти 
                   фізичних і юридичних осіб, які виконали умови до зарахування.
Не пізніше     Виконання вимог до зарахування на місця за кошти фізичних
15 серпня     та юридичних осіб.
Не пізніше     
17 серпня     Зарахування вступників за кошти фізичних та юридичних осіб.