Перспективним планом об’єднання громад Рівненщини, який облрада підтримала 12 червня, передбачалося створення в межах області 45 спроможних громад. Та вже тоді депутати обіцяли, що за потреби до плану обов’язково вноситимуться зміни.
За місяць роботи на місцях вони справді підготували низку пропозицій. Деякі з них кардинально різняться від попередньо узгоджених, але саме таку позицію висловили місцеві громади.
За словами директора офісу реформ у Рівненській області, депутата облради Руслана Сивого, можливі стосуються лише восьми громад. Зокрема, в Дубенському районі замість запланованої однієї громади хочуть утворити вісім, у Радивилівському — чотири, хоча раніше йшлося про одну громаду. Дубровицький і Зарічненський райони також мають намір розділитися на дві громади в кожному замість однієї.
— Крім того, село Пляшева Радивилівського району хоче приєднатися до Демидівської громади, створеної на базі цього району. Одна із громад Рівненського району просить перенести центр із селища Клевань у Зорю. А Рокитнівський район вирішив, що доцільніше об’єднатися в одну громаду замість двох. Усі ці зміни й буде винесено на розгляд чергової сесії Рівненської обласної ради, — каже Р. Сивий.
До речі
За перше півріччя до загального бюджету Рівненської області надійшло 143 мільйони гривень, що становить 109 відсотків від запланованого. Такими є перші позитивні кроки фінансової децентралізації, повідомив голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков. За його словами, навіть перший етап децентралізації, згідно з яким 40 відсотків місцевих податків та зборів залишаються в області, дав змогу перевиконати плани. А з 1 липня розпочався наступний етап децентралізації, за якого вже 60 відсотків податків залишатиметься на місцях. Керівник Рівненщини повідомив, що за перше півріччя область отримала півтора мільярда гривень субвенцій із державного бюджету та 36 мільйонів гривень дотацій.

Рівне.