Найближчими днями чи не по всій Україні синоптики прогнозують спекотну погоду. Повідомляється, що стовпчик термометра сягатиме відміток 35—37 градусів за Цельсієм. І хоч у деяких, зокрема у західних, областях проходитимуть грози, місцями град та шквали, на загальну синоптичну ситуацію це істотно не вплине. Тож щоб трохи охолодити та зволожити повітря й асфальтобетонне покриття, у деяких великих містах обіцяють посилити інтенсивність поливу вулиць. І це фактично все, що може зробити влада, а тому рятуватися від спеки — це справа кожного з нас.

Тим часом лікарі радять людям із вадами здоров’я зменшити фізичне навантаження, без потреби не виходити на вулиці тощо. Загалом літо, окрім приємного сонця, відпусток, свіжих овочів та фруктів, приховує й небезпеку порушень здоров’я. Зокрема, можуть загострюватися хвороби серця, судин, погіршуватися самопочуття, спостерігатися безсоння, слабкість, швидка втомлюваність. Які ж невеликі корекції харчування та способу життя можуть допомогти уникнути цього? Свої поради з цього приводу дає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Передусім, зазначає спеціаліст, треба приділити увагу питному режиму. Рекомендується склянка ледь теплої води одразу після пробудження, можна з додаванням соку лимона. Так само добре випивати склянку води перед сном. Упродовж дня пити треба через кожні сорок хвилин.
Дуже доречною буде у цю пору й вода із соком фруктів та ягід (настої, морси), а також слабкий настій з лікарських трав (квіти та ягоди бузини, листя м’яти, базиліку, чорної смородини, малини, суниць, гінкго). Смакуватиме й квас натуральний житній, з пониженим вмістом цукру (домашній). Звісно ж, підходять соки-фреш, розведені водою. Лікар також рекомендує вижимки із них використовувати для супів, запіканок та додавати в йогурти. Ще один рекомендований напій — слабкий зелений чай.
Змінити варто і харчовий режим. Так, снідати краще вранці до початку спеки, а замість обіду можна влаштувати легкий перекус. Вечеря також має бути легкою, а для пізнього перекусу підійде щось овочево-фруктове.
Загалом овочі, ягоди та фрукти — джерело вітамінів С, Е, каротиноїдів та антиоксидантів — найкращий захисник організму від спеки, перегріву та сонячних опіків. Тож вживаємо рослинну їжу в максимально свіжому вигляді, приділивши особливу увагу огіркам, помідорам, капусті та зелені. Ввечері добре вжити зубок часнику або 1—2 пагони зеленої цибулі (містять фітонциди, що запобігають розмноженню кишкових інфекцій).
Лікар також радить вживати лише легкозасвоювані білкові продукти. Це яйця або омлет, кисломолочні сир, кефір або йогурт. Добре смакуватиме парова риба, варена птиця. Загалом м’ясо треба вживати1—2 рази на тиждень, до того ж з великою кількістю овочів.
Із жирів рекомендується оливкова олія, насіння льону (в каші, смузі), авокадо, 3—4 волоських горіха на день. Не смажимо, уникаємо ковбас, сосисок, випічки.
Звісно ж, окрім харчування важливо не перебувати під прямим сонячним промінням, особливо з 11-ї ранку до 16-ї вечора, а якщо вже цього не уникнути — на відкритому сонці прикривати голову, надягати сонцезахисні окуляри. Одяг має бути з натуральних тканин.

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).