З цього почнеться нова європейська історія нашої держави

Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман узяв участь у першому засіданні парламентсько-громадської платформи на тему «Конституційна реформа через суспільний діалог: удосконалення Основного Закону в світлі вітчизняної конституційної традиції». Участь у заході взяли, зокрема, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, заступник глави адміністрації Президента Олексій Філатов, заступник голови Консультативної місії ЄС Юг Фанту, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба та член Конституційної комісії Сергій Головатий.
Конституційний процес — це гарантія того, що ми впроваджуватимемо якісні рішення для розвитку нашої держави, наголосив глава парламенту. За його словами, внутрішній діалог дуже важливий, оскільки це майданчик для обговорення змін, яких так потребує країна. «Маємо знайти рішення щодо тих нескінченних проблем, які є в державі», — сказав Володимир Гройсман. Водночас він зауважив: «Якщо ми не створимо якісну систему врядування, умови для залучення громадян у процес ухвалення рішень — нам буде важко забезпечити інші зміни».
Шлях перетворень, наголосив глава парламенту, непростий. На ньому є багато перешкод, прихильників та противників. «Тому дуже важливо, щоб і в суспільстві, і в експертному середовищі, і в середовищі, де ухвалюються рішення, було усвідомлення важливості ухвалення цих змін. Це дасть можливість шляхом діалогу напрацювати необхідні рішення», — сказав Голова.
Власне, захід передбачав не лише експертну дискусію на тему «Конституційний процес: результати та перспективи», а й три тематичні дискусії — «Конституційна реформа та децентралізація», «Судова реформа та конституційні права», «Конституційна реформа і проблеми реінтеграції Донбасу».
Під час експертної дискусії Голова Верховної Ради, зокрема, відкинув закиди щодо закритості роботи Конституційної комісії. За його словами, так могло здатися через те, що комісія дуже інтенсивно працювала. Водночас він наголосив: не можна сказати, що всі конституційні напрацювання у частині децентралізації — найважливішої реформи в Україні — відбулися за кілька останніх місяців. Цей процес, зауважив В. Гройсман, формально розпочався з квітня 2014 року, коли уряд ухвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування. «Я заряджений на процес і на результат. Вважаю, що ми не можемо роками займатися напрацюванням змін. Ми взяли найкраще з того, що було, і виділили те, що сьогодні є важливим для ухвалення рішень», — зауважив глава парламенту. Він додав також, що Конституційна комісія не завершила свою роботу. «Є безліч питань, зокрема, у трикутнику влади, судовій системі, правах людини. Ми визначили пріоритети і рухаємося вперед. І сьогоднішній захід — це ще один майданчик для діалогу», — сказав В. Гройсман.
У цьому контексті глава парламенту нагадав, що маємо й інші приклади, коли конституційні комісії при Президентові не завершили свою роботу або навпаки — діяльність лише імітувалася, а насправді влада узурпувалася. «Сьогодні цього не відбувається. Є лідер держави, який готовий ініціювати та підтримати децентралізацію влади, передати повноваження і зробити це на європейський лад. Тому сьогодні ми маємо не лише проект змін до Конституції, а й попередній висновок Венеціанської комісії, яка поставила свій знак якості на цьому документі», — додав Володимир Гройсман. Крім того, глава парламенту нагадав, що не один раз зустрічався з представниками місцевої влади, і всі вони, у тому числі й на сході країни, сказали децентралізації «так».
Водночас політик наголосив на необхідності ухвалення нового закону про державну службу, куди б приходили професійні люди, отримували відповідну зарплату і виконували якісно свої функції. Нині, зауважив очільник Верховної Ради, чиновники дуже розрізнені, вони живуть окремим від громади життям. «Оця роз’єднаність влади і призвела до узурпації та неефективності влади та зубожіння громад. Зміна цієї системи запустить зовсім інші механізми. Тому дуже важливо, щоб процес децентралізації був суспільно підтриманий. Це матиме дуже позитивний ефект для України. Звідти почнеться нова європейська історія нашої держави», — констатував Голова Верховної Ради.
Своєю чергою заступник глави адміністрації Президента Олексій Філатов акцентував увагу на судовій реформі. Відповідні зміни до Основного Закону передбачають усунення Верховної Ради від призначення суддів. За словами О. Філатова, головна мета цих змін — забезпечити реальну незалежність судової гілки влади. Водночас він додав, що незалежність кожного окремого судді має балансуватися відповідальністю.
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відзначила важливість відкритого суспільного діалогу під час конституційного процесу. «Конституція має стати справжнім новим суспільним договором. Договором усіх громадян, усіх соціальних груп про те, як нам, таким різним, спільно жити і творити майбутнє держави», — сказала Валерія Лутковська.
Крім того, вона наголосила на важливості неухильного дотримання Конституції кожним громадянином і кожним чиновником, політиком, органом місцевого самоврядування.
«Якщо люди не відчуватимуть, що Основний Закон — це те, що стосується кожного, що це справжній новий суспільний договір, у якому об’єктивно відображена реальність і закладено правила нашого спільного життя на основі прав людини, то навіть найкраща Конституція ризикує залишитися лише друкованим виданням гарних побажань, цікавим винятково фінансово-політичним групам у частині правил розподілу владних повноважень між ними самими», — зазначила омбудсмен.

Довідково

Парламентсько-громадська платформа є спільною ініціативою координатора проектів ОБСЄ в Україні та Консультативної місії ЄС у відповідь на виклики, що виникають у рамках процесу докорінних реформ, що тривають в Україні, включаючи сектор цивільної безпеки. У співпраці з Національною радою реформ, спільно з адміністрацією Президента та Верховною Радою координатор проектів ОБСЄ разом із Консультативною місією ЄС започатковують парламентсько-громадську платформу. Її мета — створити основу для сталої співпраці між громадянським суспільством та Верховною Радою щодо питань, пов’язаних з процесом реформ. А також координувати, підтримувати, синергувати діяльність всіх відповідних місцевих та міжнародних учасників у сфері загального процесу реформ.

 

Зліва направо: заступник голови Консультативної місії ЄС Юг Фанту, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.