Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі ухвалила резолюцію «Продовження очевидних, грубих та невиправлених порушень Російською Федерацією міжнародних норм та принципів ОБСЄ». Про це повідомив народний депутат, член Постійної делегації у ПА ОБСЄ Остап Семерак.
«Це істотний документ міжнародного осуду агресії Російської Федерації проти України. Він визнає дії РФ актом воєнної агресії проти України, вимагає від РФ припинити дестабілізацію в Україні, припинити постачати бойовикам зброю та припаси, припинити надсилати своїх військовослужбовців на нашу територію, виконати Мінські угоди тощо», — написав парламентарій на своїй сторінці у Facebook.
О. Семерак також повідомив, що декілька делегацій країн, а саме Франції, Швейцарії та Вірменії, резолюцію не підтримали. «Декілька представників Нідерландів, Кіпру теж утрималися. Це обурює! Пояснення можна шукати. Але непідтримку Шуфрича (члена Постійної делегації в ПА ОБСЄ, народного депутата України від Опозиційного блоку. — Авт.) я зрозуміти не можу. Він утримався під час голосування», — повідомив народний депутат.
Зазначимо, що саме О. Семерак є автором ще однієї схваленої ПА ОБСЄ резолюції — «Викрадені і незаконно утримувані громадяни України на території Російської Федерації». У цій резолюції ПА ОБСЄ засудила викрадення українських громадян Надії Савченко, Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чернія, Миколи Карп’юка, Станіслава Клиха, Юрія Солошенка, Валентина Виговського, Сергія Литвинова, інших патріотів України, вважає такі дії Російської Федерації незаконними та закликає звільнити наших громадян.
Ухвалення переважною більшістю членів ПА ОБСЄ цих двох важливих резолюцій, які засвідчили факт вчинення Російською Федерацією збройної агресії проти нашої держави та визнання міжнародною спільнотою протиправності утримання українських політичних в’язнів у РФ, привітало Міністерство закордонних справ України.
«Резолюцією «Продовження очевидних, грубих та невиправлених порушень Російською Федерацією міжнародних норм та принципів ОБСЄ» закріплено визнання того, що дії Росії в Автономній Республіці Крим та 
м. Севастополь, а також в окремих районах Донецької і Луганської областей України є актом воєнної агресії проти України», — зазначають у МЗС України.
Авторами цього документа виступили глава Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Артур Герасимов та глава делегації Канади в ПА ОБСЄ Дін Аллісон.