Одеський припортовий завод (ОПЗ), державна компанія «Центренерго», шість обленерго та стільки само невеликих ТЕЦ — це ті об’єкти, які у Фонді державного майна України називають пріоритетами цьогорічної приватизації. «Навколо них буде зосереджено нашу основну активність», — пояснив учора під час прес-брифінгу голова ФДМ Ігор Білоус. Розпочати планують із пошуку ефективного приватного власника для ОПЗ. «Очікуємо величезний інтерес до цього об’єкту. За моїми оцінками, за 99,7% акцій заводу вдасться отримати не менше півмільярда доларів», — сказав І. Білоус і зізнався, що уже відбулося кілька зустрічей із потенційними покупцями.
Нинішнє керівництво Фонду держмайна повністю поділяє позицію уряду, мовляв, приватизація — це крок до підвищення ефективності економіки та конкурентоспроможності нашої країни. «Показники діяльності держпідприємств свідчать, що держава є неефективним менеджером. Наявний на підприємствах менеджмент потребує оновлення, але коштів на це країна не має. Тому було вирішено, що держава зацікавлена у проведенні приватизації та залученні іноземних інвестицій уже цього року», — пояснив пан Білоус.
Знайти ефективних власників для українського майна сподіваються серед закордонних інвесторів. Найближчого понеділка у Вашингтоні має відбутися інвестиційний форум. Там, серед іншого, буде представлено і програму приватизації. Далі подібні зустрічі планують провести у Німеччині та Франції.
Усього за найближчі два роки планується провести приватизацію понад 300 об’єктів. Перелік підприємств ще у травні був затверджений Постановою Кабміну (№271). Неурядові експерти одразу ж забили на сполох. Мовляв, приватизація під час війни більше схожа на «грандіозний розпродаж» чи ж взагалі «мародерство». Основне побоювання — державні підприємства будуть за безцінь віддані потрібним і наперед визначеним «переможцям».
Та у Фонді держмайна обіцяють: процес приватизації буде прозорим і публічним.