Проект змін до Конституції в частині децентралізації та реформи місцевого самоврядування обговорили члени правління Асоціації міст України на зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом (на знімку).

Вітаючи учасників зібрання, глава парламенту відзначив, що вважає себе у Верховній Раді представником місцевого самоврядування, оскільки має значний досвід роботи в цій сфері. 

В. Гройсман наголосив, що нині політики підійшли до ключового моменту: або в Конституції буде закріплено фундаментальні зміни щодо місцевого самоврядування, або люди, громади й надалі не братимуть участі у процесі ухвалення рішень і ми скаржитимемося, як «усе погано». Голова Верховної Ради зазначив, що необхідно бути наполегливими в ухваленні подальших рішень щодо децентралізації влади. Адже вся Європа вже збагнула, що базовим рівнем ухвалення рішень має бути громада. Саме це передбачають підготовлені Конституційною комісією зміни, які вже вніс до парламенту Президент.

Водночас керівник парламенту зауважив, що на цьому шляху не все просто. «Бо є ті, що не розуміють реформи, або ті, що розуміють, але не хочуть підтримувати, бо не хочуть віддавати владу», — сказав В. Гройсман.

Голова Верховної Ради детально зупинився на нормі законопроекту, за якою у Президента буде право зупиняти рішення місцевих рад з одночасним зверненням до Конституційного Суду, якщо такі рішення нестимуть загрозу територіальній цілісності та суверенітету України. Водночас, як зауважували під час обговорення представники асоціації, саме ця норма конституційних змін викликає чимало запитань у представників регіонів. Їх турбує, що в разі припинення повноважень ради за рішенням Президента та Конституційного Суду регіон може на півроку взагалі «зависнути», опинившись без місцевої ради, адже за проектом змін до Конституції у разі дочасного припинення повноважень місцевої ради нові вибори призначають через 120 днів. Відтак територія залишиться без представницького органу на півроку. Під час зібрання лунали пропозиції, щоб, можливо, делегувати у таких випадках повноваження ради нижчого рівня, діяльність якої зупинено, раді вищого рівня. Тобто, якщо припинили повноваження райради, за неї працюватиме облрада.

Виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик відзначив, що у проекті змін до Конституції в частині децентралізації переважає позитив, а тому закликав парламент підтримати цей документ. Він наголосив, що в законопроекті реалізовано усі принципи Європейської хартії місцевого самоврядування, і нарешті, через 15—17 років, ми виконуємо наші зобов’язання перед Радою Європи, імплементувавши хартію.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман також наголосив, що у разі ухвалення парламентом запропонованих змін до Конституції буде ще перехідний період, який триватиме протягом двох років, а за цей час парламенту належить ухвалити понад 500 законів для приведення вітчизняного законодавства у відповідність з оновленою Конституцією. В. Гройсман також висловив думку, що зміни до Конституції в частині децентралізації має бути остаточно ухвалено до місцевих виборів.

Точка зору

Андрій Грещук, секретар Рівненської міськради:

— Дискусія у суспільстві розгорнулася у зв’язку з тим, що самодостатні громади, які мають ресурси, не охоче йдуть на процес об’єднання з бідними громадами. Зокрема, йдеться про деякі обласні центри. Водночас більшість наших громад — у селах. І економічний ресурс таких громад дуже низький. Часом виникають такі ідеї: один район — одна громада. Але як можуть 30 чи 50 сіл становити одну громаду? Як вони можуть за духом і навіть за спілкуванням бути однією громадою? Ще 3—5 сусідніх сіл можуть бути однієї громадою.

Ще один момент — говорять про самодостатність територіальних громад. Але давайте подивимося на реальну ситуацію: у селах майже все, що можна було знищити, знищено. Села такі бідні, що немає фактично жодного платника податків, взагалі немає роботи, якби не бюджетні організації, то взагалі не було б звідти податків. Тому підхід до формування самодостатніх громад має бути дуже обережним.

***

На брифінгу після засідання Голова Верховної Ради повідомив, що правління Асоціації міст одностайно підтримало проект змін до Конституції в час-тині децентралізації. 

В. Гройсман висловив сподівання, що у четвер, 16 липня, «буде історична подія» — парламент направить на висновок до Конституційного Суду внесений Президентом законопроект. А після повернення законопроекту у парламенті буде проведено додаткові консультації з політичними силами і громадянським суспільством.

На запитання журналістів, як справи в коаліції, В. Гройсман відповів: «Достатньо нормально, хоча є дуже багато дискусій, але так народжується молода демократія». Водночас керівник парламенту наголосив, що «ніхто навіть не думає про те, щоб коаліцію якимсь чином залишити чи відійти від Коаліційної угоди». Голова Верховної Ради також повідомив, що розгляд законопроекту про місцеві вибори заплановано на вівторок, 14 липня, але консультації між депутатськими фракціями ще тривають. Не виключено, за словами глави парламенту, що після 17 липня, останнього календарного дня нинішньої сесії, ще будуть позачергові пленарні засідання.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.