У п’ятницю вранці Греція поклала на стіл переговорів із кредиторами новий пакет податкових реформ. Вони передбачають підвищення податку на прибуток з 26 до 28 відсотків. Зросте й ПДВ: з 10 до 13 відсотків — на товари розкоші, а також на оброблені продукти, транспорт та ресторани, на окремі медичні послуги в приватному секторі — з 13 до 23 відсотків, на книжки й проживання в готелях — з 6,5 до 13 відсотків. Намічаються скорочення бюрократичного апарата і його модернізація.

Уряд після тривалого обговорення вирішив поступово скорочувати податкові пільги для островів в Іонічному морі, на чому наполягали міжнародні кредитори. І почнуть із найбагатших і найпопулярніших у туристів. Також плановано скоротити витрати на оборону цього року на 100 млн. євро, а в наступному — на 200 млн.; поступово підвищити до 2222 року пенсійний вік із 62 до 67 років. Уряд вирішив розширити приватизаційний список держпідприємств. Так, буде виставлено на торги Грецьку телекомунікаційну компанію, до жовтня — приватизовано порти в Піреї і Салоніках.
На думку економістів країни, ці заходи дадуть змогу поповнювати щорічно скарбницю на 
10—12 млрд. євро. Раніше влада планувала протягом цього й наступного років довести надходження до бюджету до  рівня 8 млрд. євро.
Одне слово, Ципрас переконав своїх соратників по партії, що треба йти на певні поступки кредиторам, й погодився на те, проти чого 5 липня проголосувало на референдумі більшість греків. Як повідомляють місцеві ЗМІ, партія «Незалежних греків», яка входить у коаліцію із 
СІРІЗА, не згодна з цими реформами і пригрозила вийти з уряду й більше не підтримувати Алексіса Ципраса.
Тим часом Європейський стабілізаційний механізм підтвердив одержання від Греції заявки з проханням про виділення проміжної позики. Як повідомила газета Kathіmerіnі, уряд Алексіса Ципраса просить у Європи трирічний кредит хоча б у 53,5 млрд. євро для скорочення зовнішнього боргу, який нині становить 180 відсотків від ВВП країни, й підтримання стабільності фінансової системи. Ця сума дозволить Греції залишитися в єврозоні. Натомість Афіни обіцяють уже з понеділка розпочати обіцяні податкові й пенсійні реформи.
Але перед цим у неділю, 12 липня, на позачерговому саміті глави держав-членів ЄС обговорять грецьку боргову проблему й вирішать, продовжувати надавати фінансову допомогу Афінам чи вказати Ципрасу і його команді на вихід з єврозони та співдружності. Знову грекам треба дожити до понеділка, коли влада обіцяє зняти обмеження на отримання грошей у банках і банкоматах, а також прояснити ситуацію із членством країни в ЄС.