Щороку влітку ось уже понад два десятиліття відбуваються безвізові візити-обміни: японців — на Курильські острови, а росіян — на острів Хоккайдо. В останні два роки, після анексії Криму та російської агресії на Донбасі, з цими поїздками стаються різні проблеми. Цьогоріч відвідини довго відтерміновували, але зрештою «процес пішов». Зазвичай до складу японської делегації потрапляють нащадки тих, хто до закінчення Другої світової мешкав на «північних територіях». Вони відвідують місця проживання родичів, давні могили.

Цього разу до складу делегації, яка побувала на острові Кунашир, увійшли й екологи, природознавці. Очолив «екологічну команду» орнітолог з Хоккайдо Огі Харуо. Гості вирішили не гаяти даремно часу і, крім знайомства з природою, задумали зайнятися і прибиранням. На узбережжі Охотського моря вони збирали у мішки обрізки канатів та мотузок, пластикові пляшки, розбиті ящики, рибальське знаряддя та купу іншого сміття. Потім японці прибирали і відому екологічну стежку «Столбовська», що на території заповідника «Курильський».
Цікаво, що прес-служба заказника, коментуючи роботу екологічного десанту з Японії, пояснила, що більшість «морських відходів» потрапляє на берег Кунашира саме з японського Хоккайдо, бо, мовляв, вздовж цього острова проходить тепла течія, яка і зносить усе сміття з Японії на північ. Та й російські рибалки використовують японське знаряддя, тому відрізнити, де чиє сміття — неможливо. Щоправда, це зовсім не пояснює, чому треба чекати делегацію з Японії, щоб та навела лад.

Токіо.