Цій дівчинці — Соломії Лук’янець (на знімку) виповнилося лише 14. Але вона вже пройшла шлях, котрий іншим доводиться долати десятиліттями. Утім, він і у неї зайняв немало часу. Бо, як каже її мама, Солька (так вона називає доньку) слухала класичну музику з пелюшок, а співати почала мало не раніше, ніж навчилася говорити...
Інтернет-енциклопедія  Вікіпедія пише про неї: «Наймолодша оперна співачка України, має кришталеве сопрано у три октави, володіє естрадним, джазовим, академічним вокалом». Соломія уже виконувала класичний репертуар із симфонічними оркестрами України та Німеччини, перемогла в кількох українських і зарубіжних конкурсах, щоразу змушуючи слухачів затамовувати подих від захоплення її дивовижним талантом. Про спів, музику і плани на майбутнє вона поговорила з нашим кореспондентом.

Дівчинка з «породистого» роду

Соломія мріє стати оперною співачкою. Та й хіба може дівчинка із сім’ї музикантів уже в п’ятому поколінні прагнути чогось іншого? А ім’я її знаменитої тітки примадонни Віденської опери Вікторії Лук’янець — підтвердження «породи» роду.
Нині дівчинка з батьками мешкає у Берліні, куди  переїхали працювати з Києва. Успішно навчається у тутешній гімназії. І співає на концертах, бере участь у різноманітних конкурсах. На останньому, німецькому варіанті проекту «Голос. Діти», її вітали стоячи, а одна з членів журі навіть розплакалася. Та, всупереч такому успіху, Соломія у фінал не потрапила: надто іншим був її оперний спів. Вона мала б шанс, якби погодилася на компроміс: тренер, заради перемоги, запропонував виконати поп-композицію, та Соломія відмовилася: «Заради популярності я ніколи б не погодилася змінитися. Лише заради того, щоб стати такою, якою мене хотіли б бачити люди — який у цьому сенс? Навіщо тоді жити? Кожна людина — індивідуальність. Риса, яка і відрізняє мене від інших, — оперний спів».

За звуками — душа...

Вона напрочуд поміркована, як для дівчинки її віку. Та тверда в переконанні, коли каже, що їй ніколи не хотілося бути такою, «як усі». І пояснює: коли мама з’ясувала, що в доньки оперний талант, вона відмовилася від спокуси співати поп-музику, яка зрозуміла й подобається багатьом.
«Цей стиль надзвичайно привабливий для виконавців через його доступність і популярність, але оперний спів — не для кожного, — каже Соломія. — Його можуть зрозуміти лише ті, хто вслуховується, і чує не просто звуки, а й те, що за ними криється. Можливо, душа. Мені це дуже цікаво».
Про що мріє? Над усе — стати оперною співачкою, виступати на великих сценах. Якщо це вдасться, ділиться вона своїми планами, то матиме по-справжньому хорошу роботу, займатиметься улюбленою справою. Ще вона любить театр, а в ньому — яскраві, пишні костюми. В майбутньому мріє поєднати ці захоплення — співати оперу на сцені в розкішному вбранні.

Без кумирів

У Соломії немає кумирів, і вона не хоче бути на когось схожою. Не хоче бути другою Марією Каллас чи Євгенією Мирошниченко, чи навіть другою Вікторією Лук’янець, яку дуже любить і до порад котрої дослухається. Хоч ці видатні співачки їй подобаються, але вона хоче бути першою Соломією Лук’янець!
Соломія розуміє: задля досягнення мети вона має багато зробити, бо самого лише таланту замало. Потрібно закінчити школу, одержати музичну освіту. Й хоча фахівці вважають, що, як для її віку, вона має дуже сильний голос, але водночас радять зачекати з навантаженнями, поки не виповниться 16. Дівчина шкодує, що в співаків творчий шлях починається пізніше, і доведеться чекати. Але розповідає, що вона все-таки співає — для себе.
— Ось, — раптом каже Соломія, — у мене в голові крутиться мелодія із «Травіати», зараз я подумки граю її на флейті — арію Віолетти. Слів не пам’ятаю, але приблизно так...
І вона тут, просто в берлінському парку, де ми з нею зустрілися, наспівує мелодію...

Берлін.

Фото автора.